Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez mięsa, zwłaszcza pieczonej wieprzowiny. Smakuje zarówno w formie wędliny, jak i propozycji na wielkanocny obiad. Zwykle przygotowuje się duże porcje, dlatego nic dziwnego, iż po ucztowaniu zostaje jeszcze sporo jedzenia. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby nie zepsuło się za szybko? Sprawdź, ile mięso może leżeć w lodówce i po czym poznać, iż już nie nadaje się do jedzenia.
REKLAMA
Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]
Ile pieczone mięso może leżeć w lodówce? Pamiętaj o tych zasadach przed schowaniem
jeżeli chcesz włożyć nadmiar pieczonego mięsa do lodówki, musisz zapamiętać kilka ważnych zasad. Przede wszystkim nie wolno chować gorącego lub ciepłego dania. Może ono podnieść temperaturę wewnątrz chłodziarki, co negatywnie wpłynie na inne produkty. Z tego względu należy upewnić się, iż pieczeń jest w pełni ostudzona. Kolejną istotną rzeczą jest sposób przechowywania. Mięso należy schować do szczelnie zamkniętego pojemnika lub owinąć je folią spożywczą. Dzięki temu zapobiegniemy zanieczyszczeniu innymi produktami spożywczymi w lodówce. Dodatkowym zabezpieczeniem będzie umieszczenie wieprzowiny na dolnej półce lodówki. Gdyby ubrudziła się sąsiadującym jedzeniem, na przykład sałatką majonezową lub nabiałem, mogłaby się szybciej zepsuć. Warto też rozdzielić surowe mięso od upieczonego.
Zobacz też: Co zrobić z resztek sałatki jarzynowej? Przygotuj pyszne kotlety. Zrobisz je w 10 minut
Jak rozpoznać nieświeże mięso? Zwróć uwagę na te oznaki
jeżeli pieczeń była kupiona w sklepie, to wystarczy sprawdzić datę ważności do spożycia umieszczoną na opakowaniu i jej pilnować. W przypadku mięsa domowej roboty sprawa jednak trochę się komplikuje. Wówczas konieczne jest dokładne obejrzenie produktu przed skonsumowaniem. Pierwszą rzeczą, jaka powinna nas zaalarmować, będzie zapach. jeżeli mięso wydziela nieprzyjemną woń zgnilizny, to znaczy, iż trzeba je jak najszybciej wyrzucić. Nie zawsze jednak mięso brzydko pachnie. Proces psucia można rozpoznać też po wyglądzie wieprzowiny. Największą uwagę powinniśmy zwrócić na kolorowe przebarwienia, najczęściej zielone. Co ważne - pieczone mięso można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3 lub 4 dni.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.