Gotujesz ziemniaki w ten sposób? Popełniasz błąd. Tracą na smaku i wartościach odżywczych

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Fot. iStock, Kristsina Shoba


Jak prawidłowo ugotować ziemniaki? Choć wydaje się to banalnie proste, to okazuje się, iż niektórzy popełniają błąd. Co więcej, najpopularniejsza metoda nie jest wcale najlepsza. Podpowiadamy, jak gotować kartofle, by wydobyć z nich to, co wartościowe.
Chociaż gotowanie ziemniaków to jedno z najbardziej podstawowych zadań w kuchni, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak ważne jest, by odpowiednio dobrać wodę do tego procesu. Wydawać by się mogło, iż najprostsza metoda - wrzucenie ziemniaków do zimnego płynu - to wystarczająco dobra opcja. Jednak odpowiednia temperatura i sposób gotowania mogą mieć ogromny wpływ nie tylko na smak, ale także na zawarte w warzywach witaminy. Zatem jak gotować ziemniaki, by nie popełnić typowych błędów?


REKLAMA


Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem


Do jakiej wody wrzucać ziemniaki? Zimna czy gorąca woda? Oto prawidłowa metoda
Okazuje się, iż najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie oczyszczonych ziemniaków bezpośrednio w gorącej, wrzącej wodzie, do której warto dodać odrobinę soli. Ta metoda pozwala nie tylko na szybsze ugotowanie bulw, ale także zachowanie cennych witamin i minerałów, takich jak m.in. fosfor, potas, magnez, witaminy z grupy B i C. Kartofle wrzucone do zimnego płynu są narażone na utratę tych wartościowych substancji, mogą przejść do wody podczas gotowania.
Jak podaje portal dietetycy.org.pl, ziemniak ma też stosunkowo dużo błonnika pokarmowego, bo ok. 2-2,5 proc. masy. W 200 g ugotowanych warzyw znajduje się więc ok. 4 g, co stanowi 13-15 proc. dziennego spożycia. Co ważne, to właśnie pod skórką znajduje się go najwięcej. Dlatego warto gotować je bez obierania albo obierać bardzo cienko, co pozwoli również zachować ich smak.


Do czego można wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków? Zupy i sosy to nie wszystko
Wiele osób wylewa wodę po ugotowanych ziemniakach, nie zdając sobie sprawy, iż można ją wykorzystać ponownie. Przede wszystkim warto użyć jej jako bazy do zup i sosów. Zawarta w niej skrobia świetnie zagęści potrawy, eliminując potrzebę dodawania mąki. Dodatkowo dania staną się bardziej aksamitne, a ich konsystencja idealna. Poza tym woda pomoże w usunięciu kamienia w czajniku. Wystarczy, iż wlejesz do niego wodę, zagotujesz i zostawisz na całą noc. Rano wylej i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.
Idź do oryginalnego materiału