Placki ziemniaczane z wyciskarki wolnoobrotowej to prosty patent na błyskawiczny obiad. Bez długiego ścierania i bałaganu w kuchni.
Wyciskarka wolnoobrotowa cieszy się coraz większą popularnością w polskich domach. Okazuje się, iż można wykorzystać ją w nieco inny sposób, tworząc prosty i smaczny obiad. Dobre placki ziemniaczane to znak rozpoznawczy każdego kucharza i każdej gospodyni domowej. Chociaż sposobów na ich przygotowanie, doprawienie i serwowanie jest naprawdę sporo, to problem jest jeden: ścieranie ziemniaków. Jest jednak prosty trik na to, by pożegnać się tym kłopotem raz na zawsze.
Placki ziemniaczane z wyciskarki wolnoobrotowej
Jeśli lubisz placki ziemniaczane, ale nie chcesz trudzić się tarciem surowych ziemniaków, możesz skorzystać z wyciskarki. Wystarczy przepuścić przez nią surowe ziemniaki, aby uzyskać pulchną masę na placki, a następnie dodać jajko, sól, pieprz i część soku z wyciskarki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. jeżeli zwykle dodajesz do swoich placków cebulę i czosnek, możesz również przepuścić te składniki przez wyciskarkę.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i przeciśnij przez wyciskarkę.
- Do suchej części dodaj połowę wyciśniętego z ziemniaka płynu.
- Wbij jajka, dodaj mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane to danie, które można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują ze śmietaną i cukrem lub musem jabłkowym. Klasycznym wydaniem są placki po węgiersku, czyli z mięsnym gulaszem. W eleganckim wydaniu możesz podać je z kleksem śmietany i kawiorem lub wędzonym łososiem. Opcji jest naprawdę dużo i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Placki ziemniaczane z wyciskarki- Pysznośc, źródło: Canva
Falafelki z wyciskarki
W wyciskarce przygotujesz również pyszne falafele. Aby przygotować wegetariańskie kotleciki falafel, należy zmielić na drobno namoczoną wcześniej ciecierzycę. Można to zrobić przy użyciu wyciskarki. Należy namoczyć ciecierzycę na noc, a następnie ją odsączyć i przepuścić przez wyciskarkę. Następnie należy wymieszać pulpę z sokiem i dalej doprawiać w tradycyjny sposób, aby utworzyć małe kotleciki do smażenia. Postaw na orientalne przyprawy, jak kolendra, kumin, gałka muszkatołowa lub curry. Falafele przygotowane w ten sposób będą miały idealną konsystencję.
Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem znajdziesz na naszym kanale YouTube