1 kg gruszek
1 kg brzoskwiń
2 cytryny
laska wanilii
1/2 kg cukru
łyżka kardamonu
2 opakowania żelfiksu 3:1
Wykonanie:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryn i dodać 2 łyżki skórki otartej z cytryny. Gruszki przełożyć do garnka, gotować na małej mocy palnika pod przykryciem. W trakcie gotowania często mieszać. W tym czasie brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na połowy, usunąć pestki, połączyć z gruszkami. Całość gotować, aż owoce się rozgotują. W trakcie gotowania dodać ziarenka z laski wanilii i kardamon. Na koniec gotowania wsypać cukier oraz żelfix. Powstałą galaretkę wyporcjować do pucharków i schłodzić do całkowitego stężenia. Udekorować według uznania np. bitą śmietaną i owocami.