Food inspirations: obiad #3 - kotlety z kaszy gryczanej

labelsout-lifedesigners.blogspot.com 9 lat temu

Kasza gryczana jest dobrym źródłem:



białka -ok 13-17g/100g suchego produktu, lepiej przyswajalnego niż ze zbóż; strawność tych białek porównuje się z białkami roślin strączkowych
aminokwasówegzogennych(nasz organizm ich nie wytwarza) - lizyna (poprawia wchłanianie wapnia i polepsza odporność) i tryptofan (potrzebny m.in. do produkcji serotoniny); kasza gryczana zawiera więcej tych aminokwasów niż inne kasze i ryże

błonnika - ok 6-10g/100g produktu
magnezu -220 mg/100g - więcej niż gorzka czekolada, która ma ok 160 mg na 100 g
potasu - 443 mg/100g - więcej niż banan (395 mg) i więcej niż pomidor (282 mg)
(zawartość porównałam z tymi produktami, ponieważ często są pierwszym skojarzeniem jako dobre źródło potasu w diecie)

Ponadto kasza gryczana, która nie została poddana działaniu wysokiej temperatury zawiera jeszcze wiele innych witamin i minerałów (m.in. żelazo,wapń,witamina E, B1,B2,niacyna) w dodatku więcej niż wersja prażona/palona. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem, jest pozbawiona goryczki.



Teraz gdy już wiemy dlaczego warto polubić ten rodzaj kaszy, powinniśmy włączyć ją do jadłospisu. Mój pomysł na obiad to kotlety z kaszy gryczanej. Nie dość, że kotlet bez mięsa to jeszcze zrobiony z kaszy. Szalone? Ale jakie smaczne! Warto spróbować czegoś nowego, co może stanowić alternatywę dla kotleta mielonego. :)

Składniki:

•1 woreczek kaszy gryczanej (niepalonej)
•100-125g sera twarogowego półtłustego
•1 jajko
•1 średnia cebula
•natka pietruszki lub szczypiorek
•trochę bułki tartej
•sól, pieprz, papryka słodka mielona

Wykonanie:
•zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej w lekko osolonej wodzie, którą po ugotowaniu należy ostudzić
•cebulkę obieramy, myjemy i kroimy drobno, następnie podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek
•natkę pietruszki lub szczypiorek również myjemy i drobno kroimy
•teraz do miski wsypujemy kaszę, dodajemy twaróg, jajko, cebulę i natkę pietruszki/szczypiorek
•całość mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką
•(w celu zagęszczenia masy możemy dodać trochę bułki tartej)
•formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

W ten sposób przygotowane kotleciki można podać w towarzystwie np. brokułów, marchewki czy buraczków, a żeby całość miała jeszcze bardziej wyrazisty smak, przygotujcie także sos jogurtowo-czosnkowy. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału