Food inspirations: obiad #3 - kotlety z kaszy gryczanej
labelsout-lifedesigners.blogspot.com 9 lat temu
Kasza gryczana jest dobrym źródłem:
•białka -ok
13-17g/100g suchego produktu, lepiej przyswajalnego niż ze zbóż;
strawność tych
białek porównuje się z białkami roślin strączkowych
•aminokwasówegzogennych(nasz organizm ich
nie wytwarza) - lizyna (poprawia wchłanianie
wapnia i polepsza odporność)
i tryptofan (potrzebny m.in. do produkcji serotoniny); kasza gryczana zawiera
więcej tych
aminokwasów niż inne kasze i ryże
•błonnika - ok
6-10g/100g produktu
•magnezu -220 mg/100g - więcej niż gorzka czekolada,
która ma ok
160 mg na 100 g
•potasu
- 443 mg/100g - więcej
niż banan (395
mg) i więcej
niż pomidor
(282 mg)
(zawartość
porównałam z tymi
produktami, ponieważ często są pierwszym
skojarzeniem jako dobre źródło potasu w diecie)
Ponadto kasza gryczana, która
nie została
poddana działaniu
wysokiej temperatury zawiera jeszcze wiele innych witamin i minerałów (m.in. żelazo,wapń,witamina E,
B1,B2,niacyna) w dodatku więcej
niż wersja prażona/palona.
Charakteryzuje się delikatniejszym
smakiem, jest pozbawiona goryczki.
Teraz gdy już
wiemy dlaczego warto polubić
ten rodzaj kaszy, powinniśmy
włączyć ją do jadłospisu. Mój pomysł na obiad to kotlety
z kaszy gryczanej. Nie dość,
że kotlet bez
mięsa to
jeszcze zrobiony z kaszy. Szalone? Ale jakie smaczne! Warto spróbować czegoś nowego, co może stanowić alternatywę dla kotleta
mielonego. :)
Składniki:
•1
woreczek kaszy gryczanej (niepalonej)
•100-125g
sera twarogowego półtłustego
•1
jajko
•1
średnia cebula
•natka
pietruszki lub szczypiorek
•trochę bułki tartej
•sól, pieprz, papryka
słodka mielona
Wykonanie:
•zaczynamy
od ugotowania kaszy gryczanej w lekko osolonej wodzie, którą po ugotowaniu należy ostudzić
•cebulkę obieramy, myjemy i
kroimy drobno, następnie
podsmażamy na
odrobinie oliwy z oliwek
•natkę pietruszki lub
szczypiorek również myjemy i drobno
kroimy
•teraz
do miski wsypujemy kaszę,
dodajemy twaróg,
jajko, cebulę i
natkę pietruszki/szczypiorek
•całość mieszamy ze sobą i doprawiamy do
smaku solą,
pieprzem, papryką słodką
•(w
celu zagęszczenia
masy możemy
dodać trochę bułki tartej)
•formujemy
kulki, obtaczamy w bułce
tartej i smażymy
na rozgrzanym oleju na złoty
kolor
W ten sposób
przygotowane kotleciki można
podać w towarzystwie
np. brokułów,
marchewki czy buraczków,
a żeby całość miała jeszcze bardziej
wyrazisty smak, przygotujcie także
sos jogurtowo-czosnkowy. Smacznego!