Po dwóch latach pandemicznej przerwy wracamy z wydarzeniem, od którego zaczęła się nasza festiwalowa kariera. Będą desery, czekoladowe i kawowe warsztaty, a także akcja pomocy dla uchodźców.
Zaczynamy nabór!
Prowadzicie kawiarnię lub restaurację i chcielibyście wziąć udział w najsłodszym wydarzeniu w mieście? Właśnie zaczynamy nabór – na zgłoszenia czekamy do 21 marca.
Festiwal Czekolady i Kawy odbędzie się w dniach 1-15 kwietnia. Organizujemy go wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń, producentem belgijskiej czekolady firmą Callebaut i Akademią Czekolady. Pierwszej instytucji nikomu nie trzeba przedstawiać, ogarniają w mieście przeróżne koncerty, festiwale i imprezy kulturalne. Nie każdy wie, iż Callebaut ma fabrykę na naszym Nowym Józefowie, tam produkowane są nie tylko jakościowe czekolady, ale również różnego rodzaju deserowe dodatki. Byli z nami podczas pierwszych Festiwali Czekolady, bardzo się cieszymy, iż znów będziemy działać razem.
Festiwal pod znakiem pomocy
Długo zastanawiałyśmy się, czy w obecnej sytuacji organizować podobne wydarzenie. Nie ma tu dobre j odpowiedzi, nasze myśli są cały czas przy pogrążonej w wojnie Ukrainie. Uznałyśmy jednak, iż odwołanie czekoladowe festiwalu niczego nie zmieni, a jego organizacja może zdziałać coś dobrego. Podjęłyśmy decyzję, iż rezygnujemy z opłaty od lokali za udział w festiwalu, w zamian prosimy o wpłaty na dowolną organizację zajmującą się pomocą Ukrainie.
Co w zgłoszeniu
Zasada imprezy jest prosta – zadaniem każdego z uczestników jest przygotowanie deseru z czekoladą oraz pasującego do niego napoju kawowego (równie dobrze może być to espresso, smakowe latte czy drink z zawartością kawy). Do poniedziałku 21 marca czekamy na zgłoszenia, które mają zawierać: nazwę deseru i kawy, ceny (deseru, kawy i zestawu), zdjęcia (najlepiej deseru z kawą, w pionie i poziomie) oraz potwierdzenie wpłaty na dowolną organizację pomocową i wartości minimum 150 zł.
Warsztaty z czekolady i kawy
W kwietniu będzie duuużo czekolady, ale jak zawsze planujemy też wydarzenia specjalne. Wraz z marką Callebaut zorganizujemy konkurs dla łódzkich restauratorów, w którym będzie można wygrać szkolenie a Akademii Czekolady. Będą warsztaty czekoladowe i kawowe, przygotujemy choćby specjalną mieszkankę kawy sygnowaną grafiką festiwalu. Więcej na razie nie zdradzimy.