Fenomenalne pierogi szarlotkowe. Ich smak trzeba poznać

shareinfo.pl 2 godzin temu
fot. screen YT / Isabell’s Kitchen / Изюминка Востока

Tę recepturę powinien wypróbować każdy fan pierogów i szarlotki. Też nim jesteś? W takim razie to będą najlepsze pierogi w twoim życiu i nie ma innej możliwości. To, co skrywają w swoim wnętrzu, pokochają wszystkie łasuchy. Wyborny smak, kreatywność i prostota na jednym talerzu. Pierogi szarlotkowe to absolutny hit.

Jeśli zastanawiasz się nad tym, co zrobić smacznego na obiad i deser, mamy świetny pomysł, pierogi! W tej odsłonie można je zaserwować jako obiad i deser 2 w 1. Pierogi o smaku uwielbianej szarlotki to lekki, pachnący specjał, który wyśmienicie smakuje i wygląda. Sprawdź, jak przygotować te oryginalne danie. Dzięki niemu na długo zapomnisz o mozolnym i długotrwałym pieczeniu klasycznej szarlotki.

Przepis na pierogi szarlotkowe

Składniki:
Ciasto na pierogi
• 500 g mąki pszennej niskiego typu przemiału,
• 2 łyżki rozpuszczonego masła,
• 1 szklanka lekko ostudzonej wrzącej wody (nie powinna zbyt mocno parzyć w dłonie),
• odrobina soli drobnoziarnistej,
• płaska łyżeczka cynamonu.

Nadzienie szarlotkowe:
• 200 g ciasteczek lub herbatników,
• 1 kg jabłek,
• płaska łyżeczka cukru,
• 5 cukierków krówek.

Przygotowanie:
Na ciasto: w szklance lekko ostudzonego wrzątku roztapiamy masło i trochę soli. Przesiewamy mąkę na stolicę, wsypujemy cynamon, mieszamy. Potem dodajemy osolone masło z wodą i łączymy łyżką. Czekamy, aż mieszanka nieco się wystudzi i zaczynamy wyrabiać sprężyste i gładkie ciasto. Lepimy z niego kulę, przykrywamy szklaną miską – niech odpoczywa.

Na farsz: obieramy jabłka i rozdrabniamy na tarce. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła i przekładamy owoce, prażymy je tak długo, aż utracą twardość. Słodzimy je łyżeczką cukru i karmelizujemy.

W rondelku rozpuszczamy cukierki (można do nich wlać trochę śmietanki kremówki). Gdy powstanie gęściejsza masa, przelewamy ją do owoców. W tej samej chwili wrzucamy pokruszone herbatniki (masa prędko zastyga, więc nie zwlekamy z tym).

Spłaszczamy ciasto na pierogi wałkiem i wykrawamy z niego krążki. Na każdym z nich umieszczamy łyżkę nadzienia i dokładnie sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Idź do oryginalnego materiału