Faszerowane pomidory (pomodoro ripieni) – przepis na sycylijski obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 6 dużych okrągłych pomidorów,
- 75 ml tartej bułki,
- 1 gałązka bazylii,
- 1 gałązka oregano,
- 1 mała garść kaparów w soli,
- 100 g startego sera pecorino,
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku,
- 1 mozzarella,
- oliwa z oliwek,
- sól.
Opcjonalnie:
- bazylia do dekoracji
Jak zrobić faszerowane pomidory?
Przygotowanie:
- Starannie opłucz pomidory. Zetnij ich czubki ostrym nożem, nie wyrzucaj ich, ale odłóż na potem. Ostrożnie wydrąż pomidory, miąższ przełóż do miski.
- Do miąższu dodaj bułkę tartą (albo pokruszony suchy chleb), sporą szczyptę soli, posiekaną bazylię, listki oregano, opłukane z soli kapary, starty ser i drobniutko posiekany czosnek.
- Wymieszaj wszystko i odstaw na kilka minut. Nadziej pomidory, na samej górze umieść po kawałku mozzarelli, a potem nałóż odłożone wcześniej pomidorowe „pokrywki”.
- Ułóż pomidory w natłuszczonej formie do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 30 minut.
Wypróbuj także przepis na sos pomidorowy z warzywami:
Sałatka z pieczonych pomidorów od Plate By Kate. Ten przepis ociera się o geniusz
Klasyczna, włoska sałatka w zaskakującej odsłonie - idealna na pierwsze chłody - z pieczonych pomidorów. Trzy kwadranse w piekarniku wydobędą z pomidorków karmelowe nuty. Z dodatkiem kremowej…
Włoska kuchnia po sycylijsku
W książce autorka zebrała mnóstwo przepisów na wykorzystanie sezonowych warzyw, które rosną na Sycylii. Szczególnie poświęciła uwagę mące, bakłażanom, pomidorom, cytrusom, karczochom, fenkułowi, warzywom kapustnym, orzechom, cukinii i szparagom. Świeże warzywa zostały użyte do pożywnej caponaty. Ten posiłek może zachwycić różnorodnością składników choćby najwybredniejszych domowników.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: