Faszerowane pomidory z piekarnika. Odkryj przepis na apetyczne danie z mozzarellą. Wyjątkowego smaku dodadzą zielone kulki pewnej rośliny

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwa Buchmann


Faszerowane pomidory to przysmak, który świetnie smakuje latem. Można nadziewać je mięsem, ryżem albo serem mozzarella i zielonymi kulkami kaparów. Wyjątkowe danie można podawać na lekki obiad w upalny dzień. Przepis pochodzi z książki „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca” autorstwa Francesci Maugeri Holmström.

Faszerowane pomidory (pomodoro ripieni) – przepis na sycylijski obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 6 dużych okrągłych pomidorów,
  • 75 ml tartej bułki,
  • 1 gałązka bazylii,
  • 1 gałązka oregano,
  • 1 mała garść kaparów w soli,
  • 100 g startego sera pecorino,
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku,
  • 1 mozzarella,
  • oliwa z oliwek,
  • sól.

Opcjonalnie:

  • bazylia do dekoracji

Jak zrobić faszerowane pomidory?

Przygotowanie:

  1. Starannie opłucz pomidory. Zetnij ich czubki ostrym nożem, nie wyrzucaj ich, ale odłóż na potem. Ostrożnie wydrąż pomidory, miąższ przełóż do miski.
  2. Do miąższu dodaj bułkę tartą (albo pokruszony suchy chleb), sporą szczyptę soli, posiekaną bazylię, listki oregano, opłukane z soli kapary, starty ser i drobniutko posiekany czosnek.
  3. Wymieszaj wszystko i odstaw na kilka minut. Nadziej pomidory, na samej górze umieść po kawałku mozzarelli, a potem nałóż odłożone wcześniej pomidorowe „pokrywki”.
  4. Ułóż pomidory w natłuszczonej formie do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 30 minut.

Wypróbuj także przepis na sos pomidorowy z warzywami:

Sałatka z pieczonych pomidorów od Plate By Kate. Ten przepis ociera się o geniusz

Klasyczna, włoska sałatka w zaskakującej odsłonie - idealna na pierwsze chłody - z pieczonych pomidorów. Trzy kwadranse w piekarniku wydobędą z pomidorków karmelowe nuty. Z dodatkiem kremowej…

Włoska kuchnia po sycylijsku

W książce autorka zebrała mnóstwo przepisów na wykorzystanie sezonowych warzyw, które rosną na Sycylii. Szczególnie poświęciła uwagę mące, bakłażanom, pomidorom, cytrusom, karczochom, fenkułowi, warzywom kapustnym, orzechom, cukinii i szparagom. Świeże warzywa zostały użyte do pożywnej caponaty. Ten posiłek może zachwycić różnorodnością składników choćby najwybredniejszych domowników.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału