Ewa Wachowicz: Zupa czosnkowa w dwóch odsłonach

angora24.pl 3 godzin temu

Nie wszyscy wiedzą, iż Polacy zużywają ogromne ilości czosnku w porównaniu z wieloma innymi krajami, a najczęściej korzystają z niego w formie świeżej. Nic dziwnego! Czosnek to dla mnie produkt must have w kuchni. Dodaję go niemal do wszystkiego – od sosów przez zupy aż po pieczenie. Ma charakterystyczny intensywny smak, który dodaje głębi choćby najprostszym potrawom.

W dodatku czosnek nie tylko smakuje, ale także działa antybakteryjnie i wspomaga układ odpornościowy. Zawiera allicynę, która ma silne adekwatności anty oksydacyjne, a dodatkowo korzystnie wpływa na serce i układ krążenia. Ciekawostką jest, iż w starożytnym Egipcie czosnek był tak ceniony, iż jego ząbki były wręczane robotnikom jako zapłata.

Wersja I

Składniki:

• 2 główki czosnku

• 1 cebula

• 4 ziemniaki

• 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki

• 2 łyżki masła klarowanego

• 11 l wywaru wołowego

• sól

• pieprz

Do podania:

• gęsta śmietana

• świeży tymianek

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Dodać pokrojone ziemniaki. Przyprawić papryką. Gdy się skarmelizuje, wlać wywar. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przykryć i gotować do miękkości.

2. Zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem.

3. Nalać na talerz lub zaserwować w kubku. Podawać z kleksem śmietany i tymiankiem.

Wersja II

Składniki:

• 1 l wywaru warzywnego

• 8 ząbków czosnku

• 100 g sera topionego

• 1 szklanka śmietany kremówki

• natka pietruszki

• grzanki

• ser parmezan

• pieprz

Przygotowanie:

1. Do bulionu wrzucić pokrojony na kawałki topiony ser. Gotować, aż się rozpuści.

2. Czosnek wycisnąć przez praskę na gazę (kwadratowe opatrunki). Rogi połączyć ze sobą i obwiązać białą bawełnianą nicią. Z takiej „sakiewki” wycisnąć cały sok do zupy, po czym wrzucić ją na chwilę do wywaru, wyjąć i ponownie wycisnąć. Czynność powtarzać do momentu, gdy całe dobro z czosnku znajdzie się w potrawie. Ręce dokładnie umyć i natrzeć cytryną.

3. Wywar doprawić pieprzem – solić nie trzeba, bo ser topiony jest wystarczająco słony. Na końcu dodać śmietanę, hartując ją odrobiną gorącego płynu. W celu uzyskania bardziej wykwintnej wersji stosować śmietankę tortową. Schłodzoną ubić na puszystą pianę i dodać do wywaru – zupa będzie wyglądać jak cappuccino.

4. Na talerzu posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki, która niweluje przykry zapach czosnku. Podawać z tartym parmezanem i grzankami usmażonymi na maśle. Grzanki można też ułożyć w żaroodpornych kokilkach, zalać zupą, posypać serem i zapiec w piekarniku.

Idź do oryginalnego materiału