Zestaw dań z 539. odcinka programu to menu przygotowane specjalnie na święta. I choćby o ile autorka programu bierze się za takie klasyki jak żurek czy sałatka jarzynowa, to dodaje jakiś drobiazg od siebie, który podkręca smak i uatrakcyjnia doskonale znaną potrawę.
Sałatka jarzynowa, ale hiszpańska!
W Wielką Sobotę Ewa Wachowicz zaprasza do swej krakowskiej kuchni, gdzie prezentuje potrawy na Wielkanoc. Wiele osób, jeżeli nie większość, uważa, iż na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatki jarzynowej. Dlatego też przygotowania do świąt zaczynają się właśnie od tej potrawy, ale autorka programu przedstawia zaskakujący przepis. Nie jest to klasyczna jarzynówka, bo znajdziemy w niej tuńczyka i oliwki!
Żurek z pieczonymi ziemniakami
Kolejna potrawa to klasyczny żurek na zakwasie podany z ziemniakami. Ale uwaga kartofle są pieczone, a to całkowicie zmienia charakter tej zupy.
Pasztet maślany w filiżance
Po wegetariańskiej zupie Ewa Wachowicz zaprasza na pasztet. Robi go na wątróbce z indyka i gotowanym mięsie z rosołu.
Klasyczna babka ucierana
Do tej słodkości Ewa Wachowicz ma ogromny sentyment, ponieważ będąc nastolatką, na Wielkanoc zawsze robiła takie ciasto z mamą. Przekonaj się, czy i tobie przypomni dzieciństwo.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie
foto, źródło. Polsat