Dziś Dzień Dziadka. Krakowski szpital radzi, jak pomóc seniorom

krknews.pl 6 godzin temu

Wczoraj swój dzień obchodziły babcie, a dziś dziadkowie. Z okazji świętowania seniorów, krakowski szpital MSWiA przygotował dla nich garść porad, który powinny im pomóc w utrzymaniu się dłużej w dobrym zdrowiu.

Jedną z kluczowych spraw jest wspólny spacer. – Nie tylko zmniejsza ryzyko chorób serca, redukuje stres, poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi, ale pomaga też zrzucić zbędne kilogramy i poprawia kondycję. choćby krótki marsz: dotlenia organizm, przyspiesza metabolizm i relaksuje. Seniorom przynosi mnóstwo korzyści: zmniejsza ryzyko chorób wieku podeszłego – jak choćby demencja, ale też wzmacnia: stawy mięśnie i kości, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia: osteoporozy, cukrzycy oraz nowotworów – informuje szpital.

Placówka MSWiA przekonuje, iż powinno namawiać się seniorów do badań, choćby tych podstawowych. Wśród nich są badania:

  • glukozy – w kierunku diagnostyki cukrzycy, która przez dłuższy czas może być “ukryciu” i niszczyć organizm, prowadząc do: udaru mózgu czy zawału serca
  • cholesterolu – jego nadmiar w organizmie jest odkładany w tętnicach i powoduje ich zatykanie, prowadząc do rozwoju miażdżycy i jej konsekwencji takich, jak: choroba wieńcowa, zawał serca, zaburzenia neurologiczne czy udar
  • kreatyniny – pozwalające ocenić funkcję nerek
  • stężenia elektrolitów – jak sód i potas, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, utrzymania ciśnienia krwi na odpowiednim poziomie, a niedobory mogą mieć wpływ na: pracę serca, skurcze mięśni, zawroty i bóle głowy. Mogą prowadzić do utraty przytomności, zaburzeń pamięci i koncentracji, a przy ciągłym braku – choćby do śmierci.

Warto też pomóc seniorom zadbać o odpowiednią dietę. Powinni jeść regularnie – od 4 do 5 mniejszych posiłków dziennie, bogatych w składniki odżywcze:

  • warzywa i owoce – dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, który wspomaga trawienie
  • pełnoziarniste produkty – chleb, makaron i kasze to źródło energii i błonnika
  • chude białko – drób, ryby, chude mięso i rośliny strączkowe do utrzymania masy mięśniowej
  • nabiał – jogurty, mleko i sery są źródłem wapnia potrzebnego dla zdrowych kości
  • zdrowe tłuszcze – orzechy, nasiona, oliwa z oliwek i awokado, to wsparcie dla serca
– Odpowiednia dieta nie tylko wspiera zdrowie, ale może też wydłużyć życie – podkreśla szpital MSWiA.
Jan Krol
Idź do oryginalnego materiału