Dodaj do ogórków tego typu igły a wyjdą genialne kiszone. Mało kto zna ten sposób

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ogórki (PEXELS)


Ogórki kiszone spotkamy niemalże w każdym polskim domu. W końcu to nasza narodowa duma i tradycja, bez której nie wyobrażamy sobie obiadów. Ukiszone warzywa mogą przez cały rok stać na półce w piwnicy lub spiżarni i nic złego się im nie stanie.

Każdy przepis warto czasem zaktualizować i dodać coś nowego. W przypadku kiszonych ogórków idealnie sprawdzą się… sosnowe igły. Wydawać mogłoby się, iż ten składnik zupełnie tu nie pasuje, ale zmienicie zdanie, gdy przetestujecie patent.

Ogórki z igłami sosnowymi – dlaczego warto to łączyć? Jest kilka powodów

Do kiszonek często wrzucaliśmy liście wiśni, czereśni lub malin. Dzięki nim warzywa były bardziej jędrne i miały bardzo interesujący aromat. Jak zatem wygląda sprawa z igłami sosnowymi. Jest bardzo podobnie. Dzięki temu składnikowi ogórki zachowają swoją jędrność, będą dłużej świeże i chrupkie. Ponadto wzbogacą ich smak i aromat. Koniecznie wrzućcie igiełki to słoika na samym początku przygotowywania kiszonki.

Ogórki (PEXELS)

Tak przygotowane warzywa mają wiele adekwatności prozdrowotnych. Wykazują działanie przeciwbakteryjne, odkażające, rozkurczowe i przeciwzapalne. Ułatwiają także wykrztuszanie wydzieliny z płuc i oskrzeli. Wszystko za sprawą omawianego wyżej dodatku.

Co jeszcze można przygotować z sosny?

Ogórki kiszone z igłami z tego drzewa to nie jest jedyne dobrodziejstwo kulinarne. Próbowaliście już kiedyś syropu z sosny? jeżeli nie, to koniecznie go przygotujcie. Na początku czeka was krótka wycieczka do lasu lub parku po młode pędy sosnowe. Musi być w nich bardzo dużo żywicy. Składnik umieśćcie w misce lub dużym słoiku i zasypcie cukrem w proporcji 1:1. Odstawcie go na parapet. Musicie uzbroić się w cierpliwość, bo cały proces trwa od dwóch do trzech tygodni. W tym czasie pędy zaczną wypuszczać syrop, który możecie przelać do butelki (najlepiej ciemnej i z odpowiednim zamknięciem), a następnie schować do lodówki. Tę prozdrowotną i dobroczynną miksturę pijcie codziennie. Najlepiej sprawdzi się jednak w okresie jesiennym lub wiosennym, kiedy najbardziej grasują wirusy grypy lub przeziębienia.

Ogórki to nie jedyna rzecz, do której można włożyć część sosny (WIKIMEDIA COMMONS)

Idź do oryginalnego materiału