Do kremowej zupy pieczarkowym dodaję ten nietypowy składnik. Tak podają ją w restauracjach

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: //123RF/PICSEL /Pixel


Zupa pieczarkowa zyskała wielu fanów ze względu na kremową konsystencję oraz wyjątkowy smak i aromat. W restauracjach wzbogacają ją o jeszcze jeden składnik, który podkręca to danie. Sprawdź prosty przepis na pieczarkową w nowej odsłonie i zaskocz swoją rodzinę.

Przygotowanie zupy pieczarkowej nie wymaga specjalnych umiejętności. W kilka chwil możemy mieć pyszny, syty i rozgrzewający obiad. Jeśli chcesz, żeby twoje danie smakowało jak z restauracji, to koniecznie dodaj do niego...ser pleśniowy. Przedstawiamy przepis na francuską wersję tej zupy.

Składniki na kremową zupę pieczarkową w wersji francuskiej

Jak sama nazwa wskazuje - podstawą zupy pieczarkowej są oczywiście pieczarki. Nie możemy również zapomnieć o mięsie i warzywach. Wiele osób dodatkowo zagęszcza ją śmietaną, aby stała się kremowa.

W tym przepisie dodajemy także zioła prowansalskie i ser pleśniowy o intensywnym i charakterystycznym smaku. Możemy zastąpić go nieco delikatniejszym camembertem lub bri abo choćby połączyć te sery i stworzyć niesamowicie wykwintne danie.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia zupy pieczarkowej w wersji francuskiej? Oto lista:

  • 4 średnie ziemniaki;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 500 g pieczarek;
  • 1 l bulionu grzybowego;
  • 3 łyżki masła;
  • 2 łyżki mąki;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • kilka plasterków sera pleśniowego;
  • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, zioła prowansalskie.

Przepis na kremową zupę pieczarkową z serem pleśniowym

Przygotowanie kremowej zupy pieczarkowej zaczynamy od obrania, umycia i pokrojenia w kostkę ziemniaków. Pieczarki również obieramy, kroimy, a także podsmażamy na maśle.

W kolejnym kroku wrzucamy ziemniaki i podsmażone grzyby do garnka z gorącym bulionem i całość gotujemy około 20 minut (ziemniaki muszą zmięknąć).

W czasie gotowania wywaru kroimy czosnek i podsmażamy go na patelni razem z mąką. Wszystko dokładnie mieszamy.

Zupę pieczarkową blendujemy na jednolitą masę i dodajemy do niej zasmażkę z czosnku oraz śmietankę. Całość ponownie gotujemy przez chwilę i doprawiamy wedle uznania.

Zupę przelewamy na talerze i dopiero w tym momencie dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki oraz ser pleśniowy, najlepiej starty na wiórki. Wspaniale smakuje z plasterkami podsmażonych pieczarek i grzankami, a w wersji mięsnej - z podsmażonym boczkiem.

Zobacz też:

Te naleśniki na dobre zagościły w mojej kuchni. Są o niebo lepsze od tych tradycyjnych

Znudziły ci się zwykle schabowe? Następnym razem zrób te po lubelsku

Sernik nigdy więcej nie opadnie. Cukiernik zdradza sekret puszystych wypieków

Idź do oryginalnego materiału