Przygotowanie zupy pieczarkowej nie wymaga specjalnych umiejętności. W kilka chwil możemy mieć pyszny, syty i rozgrzewający obiad. Jeśli chcesz, żeby twoje danie smakowało jak z restauracji, to koniecznie dodaj do niego...ser pleśniowy. Przedstawiamy przepis na francuską wersję tej zupy.
Składniki na kremową zupę pieczarkową w wersji francuskiej
Jak sama nazwa wskazuje - podstawą zupy pieczarkowej są oczywiście pieczarki. Nie możemy również zapomnieć o mięsie i warzywach. Wiele osób dodatkowo zagęszcza ją śmietaną, aby stała się kremowa.
W tym przepisie dodajemy także zioła prowansalskie i ser pleśniowy o intensywnym i charakterystycznym smaku. Możemy zastąpić go nieco delikatniejszym camembertem lub bri abo choćby połączyć te sery i stworzyć niesamowicie wykwintne danie.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia zupy pieczarkowej w wersji francuskiej? Oto lista:
- 4 średnie ziemniaki;
- 4 ząbki czosnku;
- 500 g pieczarek;
- 1 l bulionu grzybowego;
- 3 łyżki masła;
- 2 łyżki mąki;
- 200 ml śmietanki 30%;
- kilka plasterków sera pleśniowego;
- przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, zioła prowansalskie.
Przepis na kremową zupę pieczarkową z serem pleśniowym
Przygotowanie kremowej zupy pieczarkowej zaczynamy od obrania, umycia i pokrojenia w kostkę ziemniaków. Pieczarki również obieramy, kroimy, a także podsmażamy na maśle.
W kolejnym kroku wrzucamy ziemniaki i podsmażone grzyby do garnka z gorącym bulionem i całość gotujemy około 20 minut (ziemniaki muszą zmięknąć).
W czasie gotowania wywaru kroimy czosnek i podsmażamy go na patelni razem z mąką. Wszystko dokładnie mieszamy.
Zupę pieczarkową blendujemy na jednolitą masę i dodajemy do niej zasmażkę z czosnku oraz śmietankę. Całość ponownie gotujemy przez chwilę i doprawiamy wedle uznania.
Zupę przelewamy na talerze i dopiero w tym momencie dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki oraz ser pleśniowy, najlepiej starty na wiórki. Wspaniale smakuje z plasterkami podsmażonych pieczarek i grzankami, a w wersji mięsnej - z podsmażonym boczkiem.
Zobacz też:
Te naleśniki na dobre zagościły w mojej kuchni. Są o niebo lepsze od tych tradycyjnych
Znudziły ci się zwykle schabowe? Następnym razem zrób te po lubelsku
Sernik nigdy więcej nie opadnie. Cukiernik zdradza sekret puszystych wypieków