Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdzone przepisy na obiad i kolację. Pysznie smakują z ryżem i ziemniakami

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/ivannag82/zdjęcie ilustracyjne


Szukasz pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego w kuchni? Mamy propozycje na obiad, które mogą przypaść do gustu całej rodzinie. Wśród nich znajdziesz przepis na pyszną zapiekankę i pulpety. Podpowiadamy, co zrobić z mięsa mielonego na pożywny posiłek.

Dlaczego mielimy mięso?

W sklepach mięsnych dostępne jest gotowe mięso mielone, które często przygotowywane jest z twardszych fragmentów mięśni. Dzięki zmieleniu struktura włókien zostaje rozbita, a dania z mięsa mielonego staną się delikatniejsze w smaku. Warto mielić tańsze kawałki mięsa, aby zrobić danie na każdą kieszeń. Świetnie sprawdzają się do zmielenia części mięśni pochodzące z nóg świni, a także łopatka wieprzowa. W szczególności polecamy elementy z mostka, karkówki i giczy wieprzowej.

Jak przygotować mięso mielone?

Ważne, aby przed rozpoczęciem gotowania mięso mielone zostało wyjęte z lodówki i nabrało temperatury pokojowej. To sprawi, iż łatwiej będzie przyjmować smaki i aromaty wybranych przez was składników np.: przypraw. Mięso na kotlety mielone warto doprawić solą, gdy już będzie ocieplone. Niegdyś przygotowywano dzień wcześniej mięso na kotlety mielone, doprawione wkładano do lodówki, następnie ogrzewano do temperatury pokojowej i formowano zwilżonymi dłońmi owalne kotlety. Takie porcje panierowano i dopiero smażono. Dzięki temu do mięsa wnikał zapach i smak dodanych wcześniej produktów.

Sprawdź także: Jak zrobić lasagne? Sycące danie na jesienny obiad. Zobacz prosty przepis na lasagne z mięsem mielonym

Przyprawy do mięsa mielonego

Mięso mielone będzie smakowite i soczyste, gdy dodamy do niego podsmażoną na oleju lub klarowanym maśle posiekaną cebulę z czosnkiem. Przygotowując kotlety, można podczas wyrabiania mięsa dodać do niego odrobinę zimnego bulionu lub rosołu. Przy braku wywaru można ten krok wykonać z zimną wodą. Na kilogram mięsa wystarczy około 50-100 ml płynu. Do mięsa mielonego sprawdzą się też suszone zioła np.:

  • oregano,
  • majeranek,
  • lubczyk,
  • tymianek,
  • rozmaryn
  • bazylia.

Obowiązkowym dodatkiem jest świeżo zmielony pieprz, który nada mięsu ostrości i niesamowitego zapachu. W czasie podsmażania cebuli i czosnku można także dodać na patelnię kumin, czyli kmin rzymski. Ta przyprawa nada mięsu orientalnego aromatu i korzennego smaku. Świetnie sprawdzi się także mielona kolendra lub ziarna gorczycy.

Co zrobić z mielonego mięsa?

W kuchni polskiej mięso mielone często wykorzystuje się do zrobienia tradycyjnych gołąbków z ryżem. Jest także składnikiem sosu bolognese do makaronu. Mielone mięso to także składnik apetycznej zapiekanki gyros oraz sycący dodatek do meksykańskiego burrito. Mięso mielone można także dodać do domowej zapiekanki z kaszy gryczanej, pieczarek i warzyw korzeniowych.

W naszej galerii zebraliśmy sprawdzone przepisy na dania z mięsem mielonym.

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdzone przepisy na obiad i ...

+9 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału