Regularne posiłki są bardzo ważne dla naszego organizmu. Zapewniają mu bezpieczeństwo, stałą dostawę paliwa i dają możliwość przeprowadzania procesu, podczas którego może on pozbyć się toksyn z ciała. Wobec tego niezwykle istotne jest robienie 3-4-godzinnych przerw pomiędzy posiłkami. Sprawdź, w jaki sposób ułatwia to dietę i jak wpływa na nasze ciało.
Dlaczego regularne jedzenie jest tak ważne?
Zdrowa i zbilansowana dieta to nie tylko odpowiednia kaloryczność posiłków, ale i to, co umieszczamy na talerzu, a także to, o jakich porach to spożywamy. Nie chodzi jednak w tym przypadku o konkretne godziny, ale o to, jak długie są przerwy pomiędzy posiłkami. Dzięki temu możemy rozplanowywać swoją dietę tak, by uniknąć podjadania.
Wobec tego idealną przerwą między posiłkami jest okres od 3 do 4 godzin. Tyle czasu powinniśmy zaczekać po zjedzeniu, zanim sięgniemy po kolejną przekąskę lub potrawę. Dzięki takiemu odpoczynkowi i regularności w jedzeniu nasz organizm ma możliwość racjonalnego gospodarowania dostarczoną mu energią. Dodatkowo nie nastawia się on na dłuższe okresy głodu i w związku z tym nie gromadzi zbędnych zapasów.
Co więcej, systematycznie dostarczane jedzenie w mniejszych ilościach, sprawia, iż pożywienie jest lepiej wchłaniane oraz wykorzystywane. W dodatku przerwy o takiej długości pozwalają nam uniknąć głodu i obniżenia poziomu glukozy we krwi.
Czytaj również: To najgorsza pora dnia na picie herbaty. Lepiej z niej zrezygnuj
Co daje jedzenie posiłków co 3 godziny?
Według dietetyków jedzenie posiłków w odstępach 3 godzin jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Pozwala nam to ograniczyć sięganie po przekąski. Dzięki temu nasz przewód pokarmowy może oczyścić się z resztek, toksyn oraz bakterii.
Cały ten proces, opierający się na aktywności mięśni jelit zaczyna się dopiero około 1,5 godziny po zjedzeniu posiłku i kończy, gdy znów coś jemy. Wobec tego przerwa trwająca 3 godziny jest niezwykle ważna, ponieważ pozwala przeprowadzić to działanie naszemu organizmowi.
Jakie są jeszcze zalety robienia przerw między posiłkami?
Jednak to nie jedyna zaleta jedzenia co 3 godziny. Tak jak wspominaliśmy, działanie w ten sposób, wpływa na regulację glukozy. Dodatkowo pomaga ono utrzymać insulinę na odpowiednim poziomie. Co więcej, regularność posiłków zwiększa uczucie sytości i pozwala lepiej pilnować swoich założeń w diecie.
Zdaniem wielu dietetyków jedzenie co 3 godziny może wpływać na przyspieszenie metabolizmu, jednak w tym przypadku opinie lekarzy nie są jednoznaczne. Do pozostałych zalet takiego rozwiązania, zaliczamy:
- wprowadzenie zdrowej rutyny,
- brak restrykcji w diecie tego typu i brak konieczności wykluczania produktów,
- pilnując kaloryczności i regularności, nie będziemy odczuwali ciągłego głodu, jak na restrykcyjnych dietach,
- nie mamy ochoty na dodatkowe posiłki lub przekąski,
- z czasem wypracowujemy zdrowe i korzystne dla organizmu nawyki.
Zobacz też:
Obniżysz poziom cukru i przyspieszysz metabolizm. Wystarczy jedna łyżeczka do kawy
Gdzie wyrzucać zużyte gąbki do naczyń? Odpowiedź wcale nie jest oczywista
To najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Wszystkie składniki masz w kuchni