Ciasto Petarda z jabłkami rozpływa się w ustach. Ten przepis oszczędzi ci dużo czasu

shareinfo.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: ciasto Petarda z jabłkami


fot. screen Youtube / Henia Foks

Poranna kawa smakuje lepiej, gdy towarzyszy jej słodki wypiek. Jesienią tradycyjna szarlotka domowej roboty jest marzeniem wielu łasuchów, ale chęci i czasu do jej przygotowania często brakuje. Należy zagnieść ciasto, rozdrobnić, po czym uprażyć jabłka i zrobić kruszonkę – to wszystko wymaga czasu, a ten jest w tej chwili na wagę złota. Na szczęście jest rozwiązanie. Ten przepis od Heni Foks na ciasto Petarda z jabłkami zrealizujesz w ekspresowym tempie i będziesz powtarzać non stop.

Ciasto Petarda wychodzi każdemu, a szykuje się go błyskawicznie

Jeśli lubisz czasami zjeść coś słodkiego, mamy receptę, która spełni twoje zachcianki. Deser nie sprawia kłopotu, obłędnie smakuje i jest tak prosty i szybki w wykonaniu, iż się zdziwisz. Cukierniana szarlotka czy jabłecznik nie równa się z przepisem znanej Youtuberki Heni Foks.

Przepis na ciasto Petarda z jabłkami

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
2 kg jabłek
cynamon

Poncz
50 g masła
250 ml mleka

Sposób przygotowania:
✓ Na ciasto: w naczyniu umieść mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia, porządnie wymieszaj. Podziel sypkie składniki na trzy porcje.

✓ Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce jarzynowej, połącz z cynamonem.

✓ Poncz: mleko i masło zagotuj razem.

✓ Pierwszą częścią sypkiej mieszanki zapełnij dno blachy o wymiarach 27 cm x 17 cm wyłożonej pergaminem. Na tym rozprowadź część jabłek, posyp drugą porcją mąki z dodatkami. Kolejną warstwą są jabłka, a ostatnią sypka mieszanka. Na koniec polej deser ponczem mleczno-maślanym po całej powierzchni.

✓ Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170℃ przez ok. 45 minut. Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału