Ciacho lepsze niż z cukierni. Ewa Wachowicz zdradziła ulubiony przepis

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kruche ciasto - Pyszności; Foto canva.com


Z jabłkami, śliwką, gruszką… Zapach ciasta z kruszonką i owocami przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa. Przyrządzały je nasze babcie i mamy, zajadaliśmy się nim ze szklanką mleka czy maślanki w dłoni. Ewa Wachowicz przypomina stary, sprawdzony przepis na kruche ciasto i proponuje rabarbarowe wypełnienie.

Kruche ciasto charakteryzuje się – oczywiście – chrupiącą konsystencją. Wyróżnia je niska zawartość wody i wysoka – tłuszczu. To dzięki temu ciasto jest tak delikatne. Najczęściej używa się go do przygotowywania tart, ciastek, babeczek, a także jako spód do różnego rodzaju deserów, zwłaszcza tych ze świeżymi owocami: śliwkami, jabłkami, gruszkami czy truskawkami. Ewa Wachowicz proponuje wypełnienie z kwaśnego rabarbaru z posypką z cynamonu i cukru pudru.

Najlepsze ciasto z owocami i kruszonką. Sekret idealnego deseru

Przede wszystkim pamiętaj, by sprawnie wyrabiać ciasto. Nadmierna ilość mieszania spowoduje, iż stanie się twarde i gumowate. Tak więc, kiedy tylko składniki zostaną połączone, należy przerwać wyrabianie i uformować ciasto w kulę. Najlepiej jest podpiec je przed dodaniem wypełnienia, co zapewni, iż spód będzie gotowy na przyjęcie wilgotnego wkładu. Zaleca się również chłodzenie ciasta przed pieczeniem, co zmniejszy ryzyko rozpuszczania się tłuszczu w czasie pieczenia.

Pozwól ciastu na odpoczynek – po wyrobieniu należy schłodzić je w lodówce przez minimum 30 minut, aby składniki dobrze się połączyły. Warto wiedzieć też, iż kruche ciasto nie lubi ciepła. Co za tym idzie, kiedy będziesz je wałkować, zadbaj o to, aby nie przegrzać go dłonią. Warto użyć w tym celu pergaminu lub folii spożywczej, aby uniknąć bezpośredniego kontaktu z dłonią.

Kruche ciasto – Pyszności; Foto canva.com

Tak Ewa Wachowicz robi kruche ciasto z owocami. Sprawdzony przepis

Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta upewnij się, iż wszystkie składniki, takie jak masło i jajka, są dobrze schłodzone. Pamiętaj też, iż w czasie wyrabiania należy działać delikatnie, aby nie rozpuścić masła. To właśnie masło jest odpowiedzialne za kruchą konsystencję ciasta. Nie dodawaj też zbyt dużo mąki – wyrobiona masa powinna być delikatna i miękka, dlatego warto stosować proporcje składników podane w przepisie.

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier puder (lub cukier puder zmieszany z cynamonem ) do posypania

Ewa Wachowicz – rabarbarowe ciasto. Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na blat/stolnicę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zimne masło. Posiekaj całość.
  2. Kiedy składniki połączą się i powstanie kruszonka, stwórz z ciasta kopczyk, a wewnątrz zrób dołeczek. Nałóż tam śmietany, wybij jajko i żółtka.
  3. Delikatnie rozrabiaj ciasto nożem, a jak zaczną robić się „kluchy”, zacznij wyrabiać ciasto rękoma.
  4. Kiedy ciasto będzie dokładnie wyrobione, zrobi się gładkie, uformuj z niego wałek i podziel na dwie nierówne części. 2/3 ciasta schowaj do lodówki na minimum pół godziny, resztę schowaj w zamrażalniku.
  5. Obierz i pokrój rabarbar w 2 cm kawałeczki.
  6. Formę (o wymiarach 24 cm x 35 cm) posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  7. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyklej nim spód i boki foremki.
  8. Na cieście ułóż pokrojony rabarbar.
  9. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
  10. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz je ok. 70 minut. Przykryj ciasto folią aluminiową, kiedy zacznie się zbyt przypiekać od góry.
  11. Kiedy ciasto ostygnie, możesz je posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Zobacz również przepis na ryżowe babeczki!

Idź do oryginalnego materiału