Wspaniały smak dzieciństwa: chleb w jajku. Dziś to popularne danie w myśl zasady nie marnowania jedzenia filozofii zero waste. Któż z nas nie pamięta tego pysznego przysmaku, którym zajadaliśmy się w młodości? To danie jest tak smaczne i proste, iż może warto przypomnieć sobie jego smak? Zobacz z czym jeszcze podawać chleb w jajku.
Przepis na chleb w jajku jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Z potrawą poradzi sobie każdy. Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, zobacz, jak w 2 prostych krokach usmażyć pyszną przekąskę na śniadanie lub kolację. Chleb w jajku polecam także w diecie wegetariańskiej, po usmażeniu na maśle lub oleju.
Chleb w jajku – składniki:
Kaloryczność: 220 kcal w 100 g.
- 4 kromki chleba pszennego (koniecznie czerstwego) o grubości 1 cm,
- 2 – jajka (rozmiar L),
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób wykonania chleba w jaku
Do przygotowania chleba w jajku potrzebować będziemy tylko głębokiego talerza oraz patelni.
Krok 1. Rozkłócam jajka
Jajka wbijam do głębokiego talerza i rozkłócam dzięki widelca. Jajka również solę i pieprzę, aby nadać smak naszej jajecznej panierce.
Krok 2. Smażę chleb w jajku
Na patelni rozgrzewamy dowolny tłuszcz. Może być taki, jaki najbardziej nam pasuje. Przykładowo najczęściej do smażenia używam: masło klarowane, olej roślinny lub smalec gęsi.
Kromkę chleba zanurzam w rozkłóconym jajku z obu stron. Mocno dociskam widelcem, aby kromki chleba wchłonęły jak najwięcej jajka. Podczas obracania na drugą stronę, także pomagam sobie widelcem. jeżeli będzie dociskać, to chleb wchłonie większą ilość jajek. Czasami 1 kromka może wchłonąć 1 jajko 🙂
Następnie umieszczam na rozgrzanym tłuszczu. Smażę na średnim ogniu z obu stron na lekko rumiany kolor. Po około 2 – 3 minuty na każdą stronę. Po wyjęciu z patelni, chleb układam na chwilę na ręczniku papierowym tak, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Chleb w jajku podaję na gorąco. Dzieci bardzo lubią polany keczupem. Poniżej podaję propozycje podania chleba w jajku.
Co można dodać do chleba w jajku?
Zaskocz swoich bliskich oryginalnym śniadaniem lub kolacją. Chleb w jajku możemy podawać przede wszystkim z:
- żółtym serem,
- wędliną,
- szczypiorkiem,
- pomidorami lub pomidorkami koktajlowymi,
- ogórkiem,
- papryką,
Osobiście najbardziej smakuje mi sam chleb w jajku bez żadnych dodatków. Czasami lubię go polać keczupem lub sosem czosnkowym. Dzieci najbardziej lubią oczywiście chleb w jajku posmarowany keczupem.
Chleb w jajku możemy też posmarować pastą warzywną lub hummusem. Oczywiście wariantów chleba w jajku jest co najmniej kilka. Możemy do jajka dodać drobno potarkowany ser.
Chleb w jajku możemy także podać na słodko. Wówczas do jajka dodaję szczyptę cynamonu. Po usmażeniu, chleb podaję z miodem lub dżemem.
Życzę smacznego!