Cebula naturalny antybiotyk

dietetykaga.pl 2 lat temu
cebula
Cebula należy do probiotyków, podobnie jak czosnek. Każdy z nas o niej słyszał niejednokrotnie. Najczęściej sięgały po nią nasze mamy i babcie podając ją nam w okresie przeziębieniowym jako naturalny antybiotyk. Dlaczego warto spożywać cebulę? Przyjrzyjmy się jej z bliska i poznajmy jej adekwatności.

Cebula to warzywo należące do rodziny amarylkowatych. Spotykane jako cebula ogrodowa, zwyczajna, cebula czerwona, dymka albo najłagodniejsza czyli szalotka. Cebula ma kilka kalorii, 100g tego warzywa dostarczy nam 39kcal. To cenne źródło potasu, zapewniające zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej i odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego. To bogactwo błonnika pokarmowego – 1,7g w 100g cebuli. Cebula zawiera kwas askorbinowy czyli tak potrzebną dla naszego układu odpornościowego witaminę C, a także magnez, wapń, sód, żelazo i siarkę. W warzywie tym znajdziemy też kwercetynę działającą silnie przeciwutleniająco.

Jakie adekwatności zdrowotne ma cebula?

  1. Reguluje poziom cukru we krwi dzięki zawartej w niej kwercetynie. Polecana jest chorującym na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i sporo błonnika.
  2. Działa przeciwnowotworowo. Spożywanie cebuli zapobiega powstawaniu raka żołądka, jelita grubego i prostaty.
  3. Obniża poziom złego cholesterolu LDL i reguluje poziom dobrego cholesterolu HDL. Ponadto wpływa korzystnie na serce obniżając wysokie ciśnienie i chroniąc przed zakrzepami, dzięki kwercetynie zawartej w cebuli.
  4. Działa przeciwbólowo na gardło i przeciwkaszlowo. Cebula zawiera związki odkażające podobne do działania antybiotyku.
  5. Chroni przed osteoporozą, wzmacnia kości. Badania pokazują, iż regularne spożywanie cebuli zwiększa gęstość kości, a przez to masy kostnej.
  6. Stosowana jako naturalna wcierka na włosy zapobiega ich wypadaniu i poprawia wygląd, dzięki zawartej w niej siarce.
  7. Obecna w cebuli siarka poprawia wygląd naszej skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Przeciwwskazania

Cebula to warzywo ciężkostrawne, dlatego powinny ostrożnie spożywać ją kobiety w ciąży, jeżeli mają zgagę lub mdłości. Również w okresie laktacji warto przyjrzeć się, czy spożywanie jej nie działa wzdymająco na matkę karmiącą lub niemowlę.Także chorujący na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz osoby osoby mające wrażliwe żołądki mogą odczuwać dyskomfort po jej spożyciu powodując na przykład odbijanie.

Jedzmy więc cebulę jak najczęściej dodając ją do codziennych potraw. Spożywajmy ją na surowo np. do sałatek czy kanapek lub w formie duszonej np. jako zupa czy gulasz, a w razie przeziębienia w formie syropu.

Idź do oryginalnego materiału