Pestycydy to środki chemiczne wykorzystywane w rolnictwie w celu ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Choć pomagają zwiększyć plony i poprawić jakość upraw, ich pozostałości mogą osadzać się na warzywach i owocach. Rokrocznie amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) przygotowuje więc raport, w którym robi zestawienie owoców i warzyw z największym i najmniejszym stężeniem pestycydów.
REKLAMA
Zobacz wideo Lider zespołu Pectus o kłótniach z braćmi. "Średnio raz w miesiącu" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
"Brudna dwunastka" 2025. Jakie owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone pestycydami?
Alexis Temkin, wiceprezes ds. nauki w EWG przyznała, iż celem rocznego raportu nie jest zniechęcenie konsumentów do spożywania owoców i warzyw, ale świadomość narażenia na pestycydy. - Przewodnik EWG to narzędzie, które ma informować konsumentów i pomagać im w dokonywaniu wyborów zakupowych produktów rolnych, mając na celu dietę bogatą w więcej owoców i warzyw, ale o niskiej zawartości pozostałości pestycydów - wytułamczyła, cytowana przez serwis foodandwine.com. Według analizy danych w 47 przebadanych próbkach wykryto następujące pestycydy: fungicydy (do eliminowania chorób grzybowych), pyretroidy (odstraszanie szkodników), neonikotynoidy (zwalczanie szkodników i owadów).
W tegorocznej "brudnej dwunastce" pestycydy znaleziono w 96 proc. próbek ze wszystkich 12 rodzajów produktów. Na szczycie listy warzyw i owoców znalazły się:
Szpinak,
Truskawki,
Jarmuż, kapusta liściowa i liście gorczycy,
Winogrona,
Brzoskwinie,
Wiśnie,
Nektarynki,
Gruszki,
Jabłka,
Jeżyny,
Borówki,
Ziemniaki.
Aby zmniejszyć ryzyko kontaktu ze środkami chemicznymi, warto myć owoce i warzywa przed obraniem lub jedzeniem. Twardsze produkty można szorować szczotką pod bieżącą wodą. Nie trzeba używać mydła ani specjalnych preparatów, często wystarczy woda z dodatkiem sody oczyszczonej. Z liściastych warzyw warto usuwać zewnętrzne liście i płukać każdy liść osobno.
SzpinakFot. unsplash, Chiara Conti
Jakie owoce i warzywa mają najmniej pestycydów? Tak wygląda "czysta piętnastka" w 2025 roku
Po drugiej stronie znalazły się produkty, które zawierały najmniej pozostałości chemikaliów spośród wszystkich 47 badanych rodzajów produktów. Co ciekawe, prawie 60 proc. owoców i warzyw z "czystej piętnastki" nie wykazało żadnych wykrywalnych śladów pestycydów, a tylko 16 proc. próbek zawierało resztki co najmniej dwóch pestycydów.
Ananas,
Kukurydza cukrowa (świeża i mrożona),
Awokado,
Papaja,
Cebula,
Groszek cukrowy (mrożony),
Szparagi,
Kapusta,
Arbuz,
Kalafior,
Banany,
Mango,
Marchewki,
Grzyby,
Kiwi.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.