Owoc feijoa (akka sellowa) ma zielony kolor, w smaku przypomina połączenie ananasa z nutą jabłka i banana. Charakteryzuje się intensywnym słodkim zapachem, elipsoidalnym kształtem, który przywodzi na myśl wydłużoną jagodę i grubą jadalną skórką. Idealnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do deserów.
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Dlaczego warto jeść owoc feijoa? Wspomoże pracę jelit i nie tylko. Świetnie działa na układ immunologiczny
Owoc jest bogaty w witaminy A, D, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Stanowi także źródło magnezu, żelaza, jodu, fosforu, potasu i cynku oraz antyoksydantów, które zmniejszą wpływ wolnych rodników, a co za tym idzie, opóźnią procesy starzenia. To jednak niejedyne zalety tego "brazylijskiego klejnotu".
Zobacz też: Czerwone paznokcie? Zapomnij. Stylistki robią zapasy tego lakieru na zimę. Nie ma modniejszego koloru
Feijoa istock/@Wirestock
Jak podaje portal abczdrowie.pl, regularnie spożywanie feijoa poprawia funkcjonowania układu odpornościowego i chroni przed infekcjami oraz rozwojem drobnoustrojów. Owoc warto również włączyć do jadłospisu ze względu na dużą ilość błonnika, za pomocą którego metabolizm przyspieszy, a zaparcia przestaną być problemem.
Jak jeść owoce feijoa? Spokojnie możesz po nie sięgnąć na diecie
Feijoa można spożywać na surowo lub przyrządzić z nich kompoty, dżemy, soki i galaretki. Ze względu na nietypowy smak dobrze sprawdzi się także jako dodatek do deserów lub potraw kuchni śródziemnomorskiej. 100 g owocu zawiera 61 kcal, więc dobrze sprawdzi się podczas diety odchudzającej. Lubisz egzotyczne owoce? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.