To będzie ulubione ciasto twoich gości. Przepis na Żyrafę

shareinfo.pl 8 godzin temu
fot. screen Youtube / @Solodoshi_dlya_dyshi

Poznaj przepis na pyszne domowe ciasto bez pieczenia o intrygującej nazwie „Żyrafa”. W porze deserowej nic nie sprawdzi się lepiej niż to cudo. Składa się z 4 elementów: ptysi, kremu kawowego, kremu budyniowego i sosu czekoladowego. Ciasto na pierwszy rzut oka wygląda na pracochłonne i sprawia wrażenie trudnego do zrobienia. Rzeczywistość jest jednak całkiem inna. To proste połączenie smaków i składników jest w stanie przygotować choćby kuchenny amator.

Ciastem Żyrafa zaskoczysz wszystkich domowników i gości. Jest łatwe w wykonaniu i nie musisz go choćby piec. Opcja, iż nie wyjdzie lub powstanie zakalec, nie wchodzi w grę. Słodycz warto przyrządzić w dniu poprzedzającym uroczystość, ponieważ musi swoje odstać w lodówce. Lepiej stwardnieje i nie będzie się rozpadać w czasie krojenia. Podstawą deserów bez pieczenia są najczęściej herbatniki, biszkopty czy krakersy. W przepisie na Żyrafę pierwszorzędną rolę grają ptysie. Są jak rusztowanie dla wypieku. Wypełnia się je obłędnym kremem kawowym, a potem układa naprzemiennie z waniliowym budyniem w tortownicy. Zwieńczeniem kompozycji jest polewa z mlecznej czekolady. Ciasto Żyrafa imponuje wyglądem, a jego smak rzuca na łopatki.

Przepis na efektowne ciasto Żyrafa

Składniki:
▫︎ 20 ptysiów.

Masa kawowa:
▫︎ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
▫︎ 250 ml śmietanki 36%,
▫︎ 50 g cukru pudru,
▫︎ łyżeczka ekstraktu waniliowego,
▫︎ odrobina soli.

Masa budyniowa:
▫︎ 2 łyżki mąki pszennej,
▫︎ 250 ml mleka,
▫︎ 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
▫︎ 300 g cukru pudru,
▫︎ 125 g masła,
▫︎ łyżka skrobi ziemniaczanej,
▫︎ 500 g serka mascarpone.

Sos czekoladowy:
▫︎ 250 g czekolady mlecznej,
▫︎ 1 łyżka masła,
▫︎ pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
▫︎ 50 ml śmietanki 36%.

Przygotowanie:
Na krem kawowy: ubijamy kremówkę, łączymy ją z kawą, solą i ekstraktem waniliowym. Etapami dokładamy cukier i miksujemy na sztywny krem.

Na budyń: w garnuszku łączymy mleko z mąką i skrobią, ustawiamy na średnim palniku i podgrzewamy, aż masa się zagęści. Ściągamy naczynie z gazu i studzimy krem. W osobnym naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i wanilią, aż będzie pulchne. Sukcesywnie przekładamy budyń i po każdej porcji miksujemy. Masa powinna być aksamitna. Na koniec dodajemy do niej mascarpone i mieszamy.

Na polewę czekoladową: masło i śmietanę podgrzewamy. Gdy zaczną lekko pyrkać, wrzucamy kawałki czekolady. Dodajemy też wanilię i mieszamy na jednolity sos. Wyłączamy ogień i studzimy.

Ptysie przekrawamy na dwie równe części i do środka wkładamy masę kawową przy użyciu szprycy. Umieszczamy jedną warstwę nadzianych ptysi na dnie okrągłej blachy. Smarujemy je masą budyniową, ale nie całą (kilkoma łyżkami). Znów rozkładamy ptysie, starannie wtykamy je w dołki. W podobny sposób tworzymy kolejne warstwy deseru. Delikatnie dociskamy ptysie i umieszczamy budyń szczególnie w doliny.

Gdy ułożymy już ptysie, wierzch smarujemy resztą masy, a potem ozdabiamy deser zimną, zastygającą czekoladą. Żyrafę chłodzimy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc w lodówce. Tuż przed serwowaniem ściągamy obręcz z formy.

Idź do oryginalnego materiału