Bób – letni specjał pełen cennych składników odżywczych
Bób jest rośliną strączkową należącą do rodziny bobowatych. Sezon na owo warzywo jest dość krótki – trwa mniej więcej od końca czerwca do końca sierpnia, choć wiele zależy od warunków pogodowych.
Odpowiednio przygotowany bób smakuje wyśmienicie, a ponadto dostarcza wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi witaminy z grupy B, witamina C, witamina A, żelazo, cynk, magnez i potas. To także rewelacyjne źródło błonnika pokarmowego, który przyczynia się do poprawy perystaltyki jelit oraz zapewnia uczucie sytości zapobiegając przy tym podjadaniu pomiędzy posiłkami.
Przeczytaj też: Prawdopodobnie ty też źle gotujesz bób. Wystarczy 1 składnik, by zapomnieć o wzdęciach
Jak przechowywać bób, żeby nie był miękki i niesmaczny? Unikaj tego błędu
Choć bób to prawdziwy specjał, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, iż jego nieprawidłowe przechowywanie może doprowadzić do znacznego obniżenia walorów smakowych. Najczęściej rzeczone warzywo strączkowe jest chowane do lodówki "luzem", w misce bądź w plastikowej siateczce. To błąd, ponieważ tak przechowywany bób w krótkim czasie staje się miękki i niesmaczny.
Wobec tego, jak powinno się prawidłowo przechowywać bób? Najlepiej umieścić go w papierowej torebce, dzięki której można zapobiec gromadzeniu się wilgoci i szybkiemu psuciu się bobu. Trzeba także pamiętać o dokładnym wysuszeniu ziaren, jeżeli po przyniesieniu ze sklepu postanowiliśmy je umyć.
Bób przechowywany w papierowej torebce może być jędrny i smaczny choćby po 4 dniach. Umieszczając go w lodówce, starajmy się wybierać niżej położone półki bądź specjalne szuflady przeznaczone na warzywa i owoce.
Zobacz też:
Co Ewa Wachowicz gotuje w lecie? Przepis na tę zupę to prawdziwe złoto
Te naleśniki są o niebo lepsze od zwykłych z serem. Rodzina wyliże talerze
Polskie surówki nie mają do niej podejścia. Mizeria po szwedzku zachwyci każdego