Barszcz czerwony z kiszonych buraków to znana, tradycyjna zupa, której miłośnicy uwielbiają ją za kwaśny, charakterystyczny smak pochodzących z fermentacji. Jak ją zrobić?
Czym jest barszcz czerwony na bazie kiszonek?
Barszcz czerwony z kiszonych buraków to tradycyjna polska zupa, która przygotowywana jest z buraków, ziemniaków, czosnku, cebuli oraz suszonych grzybów. Zupa ma charakterystyczny kwaśny smak, który pochodzi z fermentacji buraków, dzięki czemu można ją podawać z delikatną śmietaną. Barszcz czerwony ze sfermentowanych buraków jest bardzo popularnym daniem w Polsce, jednakże nie jest znany we wszystkich regionach kraju. Jest to zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni i pozwala cieszyć się bogatym smakiem polskiej kuchni.
Przepis na barszcz czerwony z kiszonych buraków
Składniki:
- 500 g kiszonych buraków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jak przygotować taką zupę? Buraki należy dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, a międzyczasie cebulę i czosnek należy obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelnię wlać olej i dodać cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, a następnie smażyć, aż cebula będzie miękka i szklista.
- Dodać kiszone buraki i smażyć przez około 5 minut, a później wlać bulion warzywny lub wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodać ocet i cukier, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Gotować jeszcze przez około 10 minut, aby połączyć dobrze smaki, a przed podaniem usunąć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Barszcz czerwony z kiszonych buraków najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami oraz kwaśną śmietaną. Smacznego!
Obejrzyj też ten filmik z przepisem na włoską kanapkę na ciepło w rozmiarze XXL. Prosto z naszego kanału na YouTube.