Arabowie w Zakopanem nie zjedzą, nim tego nie sprawdzą. Aż trzeba było przemeblować kuchnie

fakt.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Restauratorzy opowiedzieli nam o tym, jak sprzedaje się w Zakopanem mięso halal dla arabskich turystów.


Zakopane przyzwyczaiło się już do tego, iż dużą część turystów w okresie letnim stanowią Arabowie. Lokale gastronomiczne przystosowują swoją ofertę. W wielu z nich pojawiło się mięso halal, charakterystyczne dla kuchni arabskiej. Aby je sprzedawać, trzeba zdobyć specjalny certyfikat. Sprawdziliśmy na własne oczy, czy restauracje faktycznie go mają. — Musimy, turyści arabscy nie wierzą nam na słowo. Chcą, byśmy im ten certyfikat pokazywali — mówi "Faktowi" Stanisław Gut, menedżer restauracji Stodoła na zakopiańskich Krupówkach.
Idź do oryginalnego materiału