Opolski Bifyj najlepszym szlakiem kulinarnym w Polsce

opowiecie.info 2 godzin temu

Szlak Kulinarny Opolski Bifyj zdobył pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej w kategorii „Szlak kulinarny”. To jedno z najważniejszych wyróżnień w branży, przyznawane za inicjatywy łączące tradycję, kulturę i smak z promocją regionów.

Nagroda została wręczona 18 września podczas uroczystej gali w Warszawie. W imieniu samorządu województwa opolskiego statuetkę odebrali członek zarządu województwa Robert Węgrzyn oraz dyrektor Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej Piotr Mielec.

Zdobycie pierwszego miejsca to nie tylko prestiż, ale też potwierdzenie, iż smaki Opolszczyzny są doceniane w całej Polsce. – Konkurs pokazuje ogromny potencjał polskiej turystyki kulinarnej, a Opolski Bifyj idealnie wpisuje się w tę ideę – podkreślali organizatorzy.

Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej organizuje Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula wraz z Polską Organizacją Turystyczną. W pierwszej edycji konkursu kapituła ekspertów oceniała ponad 50 zgłoszeń, wyłaniając dziesięciu laureatów i jedno wyróżnienie.

W kategorii „Szlak kulinarny” najlepszy okazał się właśnie Opolski Bifyj, promujący regionalne smaki, restauracje i lokalnych producentów. Obok niego nagrodzono m.in. Festiwal Śląskie Smaki, Muzeum Toruńskiego Piernika, Targ Pietruszkowy w Krakowie czy osobowość kulinarnej turystyki – Karola Okrasę.

Wyjątkowe wyróżnienie dla Opolszczyzny pokazuje, iż lokalna kuchnia nie tylko kusi smakiem, ale staje się ważnym elementem promocji regionu i całej polskiej turystyki kulinarnej.

Laureaci 2025 roku w poszczególnych kategoriach:

  1. Rzecz – Wyrób kulinarny – Marcinek hajnowski
  2. Kulinarne wydarzenie cykliczne -Festiwal Śląskie Smaki
  3. Pakiet usług turystyki kulinarnej – Kulinarna impreza turystyczna – Niech Cię Zakole
  4. Obiekt turystyki kulinarne – Muzeum Toruńskiego Piernika
  5. Szlak kulinarny – Opolski Bifyj
  6. Miejsce – Pstrąg Ojcowski
  7. Doświadczenie kulinarne w turystyce wiejskiej – Kozia Farma Złotna
  8. Doświadczenie kulinarne w turystyce miejskiej – Targ Pietruszkowy
  9. Edukacja w turystyce kulinarnej – Frykasy z Kodnia
  10. Osobowość turystyki kulinarnej – Karol Okrasa

Fot. UMWO

Idź do oryginalnego materiału