Składniki na ciasteczka z wróżbą. Idealne na Andrzejki
Początki ciasteczek z wróżbą sięgają prawdopodobnie XIX wieku i japońskiego miasta Kioto. Następnie na początku XX wieku razem z Japończykami emigrującymi do Stanów Zjednoczonych dotarły do Kalifornii. Stamtąd podbiły cały świat. I choć najbardziej kojarzą się z dodatkiem do chińskiego jedzenia, to z powodzeniem możemy je zrobić w domu.
Do przygotowania ciasteczek z wróżbą na Andrzejki będzie nam potrzebna:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki cukru,
- 3 łyżki oleju,
- ¾ szklanki gazowanej wody.
Najlepiej do tego przepisu wykorzystać neutralny olej, np. rzepakowy lub słonecznikowy. Pamiętajmy również, by wcześniej przygotować wróżby na paskach papieru.
Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Ciasteczka z wróżbą — sposób przygotowania
W dużej misce wymieszaj mąkę i cukier, następnie dodaj jajka, olej oraz wodę gazowaną. Całość wymieszaj mikserem. Wlej mleko i ponownie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż z ciasta krążki o średnicy 6-8 cm. Po wystudzeniu umieść w nich karteczkę z wróżbą, delikatnie zegnij na pół i włóż każde ciasteczko do formy na muffiny. Dzięki temu zachowają kształt półkola podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 10 minut, aż staną się rumiane. Gotowe!
Zobacz też:
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia
Stulatkowie z niebieskich stref zajadają się tą zupą. To sekret ich długowieczności