Wykwintne jedzenie zwykle oznacza wydanie odrobiny pieniędzy na wysokiej jakości mięso lub świeże owoce morza. Jednak co, jeżeli pieniądze naprawdę nie grają roli? Cóż, musiałoby tak być, aby móc rozkoszować się niektórymi z najbardziej wykwintnych dań.
Właściciele restauracji i szefowie kuchni na całym świecie tworzą oryginalne doświadczenia kulinarne dla tych, którzy chcą wyjątkowych doświadczeń — wiesz, jak wydać prawie 12 000 dolarów na pizzę lub 1000 dolarów na lody. jeżeli to brzmi intrygująco, oto niektóre z najdroższych dań i menu degustacyjnych na świecie — wszystkie zaczynające się od ponad 500 dolarów za osobę .
Kioto Kitcho Arashiyama — Kioto, Japonia
- Prix fixe Kaiseki menu na osobę: 589 USD
W Kyoto Kitcho Arashiyama w Kioto w Japonii jest kilka menu z ustaloną ceną do wyboru, ale najdroższa opcja kosztuje 79 200 jenów — czyli 588,56 USD za osobę. Oczywiście nie wyjdziesz głodny, ponieważ posiłek składa się z co najmniej 10 dań, w tym rund sashimi, grillowanych i gotowanych na parze potraw, ryżu, marynowanych warzyw i deseru, żeby wymienić tylko kilka.
Szef kuchni, Kunio Tokuoka, stoi na czele restauracji, idąc w ślady ojca i dziadka, którzy byli szefami kuchni przed nim. Kiedy jesz wykwintny posiłek, pamiętaj, iż restauracje czasami zawyżają ceny dań, aby zwiększyć rachunek.
Restauracja Guy Savoy Monnaie — Paryż, Francja
- Menu stałe na stolik: 514$
Szef kuchni Guy Savoy otworzył restaurację w 2015 r. z widokiem na Luwr i Pont Neuf. w tej chwili paryska restauracja oferuje menu prix fixe składające się z maksymalnie 13 dań, które opisuje się jako ucztę „tekstur, kolorów i smaków” serwowaną dla całego stołu.
Cena nie obejmuje jednak napojów. Za setki dolarów możesz cieszyć się zupą z kaczki, homara i karczochów z czarnymi truflami, a także innymi pysznymi daniami. Paryż jest jednym z najbardziej romantycznych miast na świecie, a jedzenie w Restaurant Guy Savoy Monnaie z pewnością sprawi, iż twoje serce podskoczy, biorąc pod uwagę twój budżet.
Masa — Nowy Jork, Nowy Jork
- Menu kolacji Omakase na osobę: 750 USD za miejsce przy stole lub 950 USD za miejsce przy barze, plus 150 USD za miejsce w prestiżowym miejscu
Zaplanuj dwie godziny i prawie 750 dolarów, aby cieszyć się doświadczeniem jedzenia sushi w Masa w Nowym Jorku. Ta cena nie obejmuje podatku i napojów i jest zasadniczo tylko punktem wyjścia dla ceny posiłku. Zaoszczędzisz jednak na napiwkach, ponieważ napiwki nie są akceptowane.
Mimo iż menu zmienia się regularnie, możesz spodziewać się wyłącznie najlepszych dań kuchni japońskiej, starannie przygotowanych przez szefa kuchni Masayoshi Takayamę.
Ultrafiolet — Szanghaj, Chiny
- Menu z ustaloną ceną: od 661 do 1226 dolarów
Czy chciałbyś przeżyć wielozmysłowe doświadczenie kulinarne? Co powiesz na kolację, która zachwyci nie tylko Twoje kubki smakowe? Odwiedź Ultraviolet w ramach swojej zmieniającej życie podróży do Chin — będzie warto.
Francuski szef kuchni Paul Pairet zaprojektował tę koncepcję w 2012 r. Ten 20-daniowy posiłek zawiera muzykę przewodnią do każdego dania, a także pokazy świetlne. Wszyscy goście przy stole otrzymują to samo jedzenie w tym samym czasie. Ceny mogą się różnić, ale nigdy nie są niskie.
Serendipity 3 – Nowy jork
- Lody Golden Opulence: 1000 dolarów
Jeśli dysponujesz kwotą 1000 dolarów i ciekawi cię, jak smakuje deser za czterocyfrową kwotę, wybierz się do Serendipity 3 w Nowym Jorku.
Jak lody mogą kosztować więcej niż kilka dolców? W tym daniu lody waniliowe z Tahiti, zrobione z laski wanilii z Madagaskaru, pokryte są 24-karatowym złotem, specjalnymi czekoladkami, kandyzowanymi owocami z Paryża, truflami, kawiorem i wieloma innymi dodatkami. Lody tej wielkości nie są serwowane w prostym szklanym naczyniu, ale w kryształowej misce Baccarat, którą możesz zabrać do domu jako pamiątkę.
SubliMotion — Ibiza, Hiszpania
- Kolacja na osobę: ok. 2380 dolarów
Kiedy jesteś bogaty, możesz zapłacić za trzygodzinne doświadczenie kulinarne, które kosztuje tysiące dolarów na osobę. To więcej niż przeciętna rodzina wyda na jedzenie przez cały miesiąc.
SubliMotion nie jest typowym doświadczeniem kulinarnym. W rzeczywistości działa bardzo podobnie do Ultraviolet — tylko jest droższy. Szef kuchni Paco Roncero otworzył restaurację w Hard Rock Hotel na Ibizie w 2014 r., tworząc spektakl dla oczu, uszu i kubków smakowych, w którym oferuje swój „gastronomiczny występ”.
Norma’s — Nowy Jork, Nowy Jork
- Frittata z homara za miliard dolarów: 2000 dolarów
Norma’s Zillion Dollar Lobster Frittata może wyglądać nie na miejscu obok innych dań z menu za 30 dolarów w Norma’s w Nowym Jorku. Danie ma trafną nazwę, mimo iż Norma’s nie jest znana jako ekstremalnie droga restauracja, per se.
Więc gdzie jest haczyk? Omlet za 1000 dolarów zawiera 10 uncji kawioru, co jest ważnym czynnikiem wpływającym na cenę, czyniąc go najdroższym omletem w Księdze Rekordów Guinnessa. Dla tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na tak wygórowaną cenę, dostępna jest mniejsza frittata z zaledwie 1 uncją kawioru za ponad 100 dolarów.
De Daltons — Voorthuizen, Holandia
- Burger Golden Boy: 5533 dolarów
Nie znajdziesz wołowych kotletów, które dorównują kalibrowi tych robionych przez szefa kuchni Robberta Jana de Veena w twojej lokalnej sieci burgerów. Jego jadłodajnia, De Dalton’s w Voorthuizen w Holandii, serwuje burgera znanego jako „The Golden Boy”.
Ten burger jest zrobiony w 100% z mięsa Wagyu A5 , a także z kawioru z bieługi, kraba królewskiego, hiszpańskiej Paleta Ibérico, białych trufli i angielskiego cheddara. Burger jest ukoronowany sosem barbecue z kawy Kopi Luwak i whisky Scotch Macallan. O, i nie zapomnij o bułce z liści złota zrobionej z ciasta szampańskiego Dom Pérignon.
Renato Viola — Salerno, Włochy
- Pizza Louis XIII: ponad 12 000 dolarów
Chcesz pizzę godną króla? jeżeli jesteś obrzydliwie bogaty, możesz zaszaleć i zamówić pizzę Louis XIII, jedną z najdroższych potraw, jakie możesz zamówić. Zrobi ją w Twoim domu Renato Viola, jeden z najlepszych włoskich mistrzów pizzy.
Pizza jest wszystkim, tylko nie zwyczajna, z wyrafinowanymi dodatkami, takimi jak mozzarella di bufala, homar i kawior, wszystkie przywiezione z różnych stron świata. Na dokładkę uczta jest serwowana z koniakiem Remy Martin Cognac Louis XIII i szampanem Krug Clos du Mesnil 1995.
The Fortress Resort and Spa — Sri Lanka
- Wytchnienie rybaka na szczudłach w fortecy: 14 500 dolarów
Jeśli wolisz przejeść prawie 15 000 dolarów niż przeznaczyć je na emeryturę lub spłatę długów, to ten ekstrawagancki deser jest właśnie dla ciebie.
Przygotowany na specjalne zamówienie, z minimum 24-godzinnym wyprzedzeniem, deser zawiera włoską cassata doprawioną Irish cream i jest podawany z kompotem z granatów i mango. Bazą jest szampański sabayon, ozdobiony 80-karatowym kamieniem akwamarynu, umieszczonym pod manualnie wykonanym czekoladowym rybakiem na szczudłach.