Zwróć uwagę na te liczby na opakowaniu. To od nich zależy, czy kawa będzie ci smakować

g.pl 6 dni temu
Wybierając kawę w sklepie zwykle zwracamy uwagę głównie na smak lub markę. Wielu z nas nie patrzy w ogóle na liczby na opakowaniach, a to ogromny błąd. Właśnie od tego oznakowania zależy, czy kawa w domu będzie nam smakować. Warto je znać, aby później się nie rozczarować.
Polacy uwielbiają kawę, dlatego w sklepach mamy ogromny wybór tego produktu: kwaśne, gorzkie, mocne lub z wyraźnymi, smakowymi nutami. Na opakowaniach znajdziemy wiele różnych oznaczeń informujących nas o jakości lub pochodzeniu ziaren, jednak mało kto je zna. Wiele osób wybiera kawę tylko po smaku lub marce, a to duży błąd. Poznanie specjalnych liczb i nazw pozwoli nam na lepsze dobranie kawy do naszych potrzeb i preferencji. Na co należy zwrócić uwagę.


REKLAMA


Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy


Jak wybrać dobrą kawę? Zwróć uwagę na te aspekty
W większości sklepów znajdziemy dwa gatunki kawy: Arabica i Robusta. Warto wiedzieć, czym one się różnią. Otóż pierwszy z nich jest łagodny, delikatny w smaku i z wyczuwalnymi, owocowo-kwiatowymi nutami. Drugi natomiast zawiera więcej kofeiny i jest wyraźnie gorzki. Na ostateczny smak kawy nie wpływa jednak tylko jej gatunek, ale też kilka innych czynników. Ogromne znaczenie ma na przykład kraj, w którym hodowano ziarna. Przykładowo kawy brazylijskie mają często aromaty czekolady i orzechów, kawy kenijskie i etiopskie zawierają nuty owocowe, a kawy azjatyckie rozpoznamy po ziemistym zapachu z domieszką przypraw lub drewna. Wśród kaw mielonych duże znaczenie ma stopień mielenia, który wpływa na zawartość kofeiny. Najmocniej zmielone ziarna kawy będą oznaczone jako "extra fine" - doskonale sprawdzają się w przypadku napoju parzonego po turecku lub bezpośrednio w kubku. Z kolei drobno zmieloną kawę, idealną do ekspresów, rozpoznamy po słowie "fine".
Zobacz też: Sałatka z bobu idealna na grilla. Przepis jest bardzo prosty. Znika choćby przed kiełbaskami


Co oznaczają symbole na kawie? Wiele osób nie rozumie tych liczb
Na opakowaniach mielonych kaw można też znaleźć oznaczenie liczbowe, które określa intensywność napoju. W tym przypadku nie chodzi jednak o zawartość kofeiny, a o smak i zapach. Skala najczęściej jest liczona od 1 do 5 lub od 1 do 10, a im wyższa liczba, tym większy stopień palenia. Przykładowo aromatyczna, gorzka kawa z wyczuwalnymi nutami czekolady, znana jako "dark roast", jest najczęściej oznaczona liczbami 5/5. Z kolei kawa "light roast", która w smaku jest lżejsza i bardziej kwaśna, ma oznaczenie 2/5. Warto też pamiętać, iż skala liczbowa jest często zamieniania na opakowaniach w oznaczenia graficzne w postaci zamalowanych ziarenek kawy.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału