
O tym, dlaczego cebula staje się gorzka, pisaliśmy w poprzednim artykule. Co jednak zrobić, gdy mleko już się rozlało (a adekwatnie — cebula zmieliła) i gorzka papka trafiła do Twojego dania? Czy da się jeszcze naprawić ten błąd i uratować gorzką potrawę? Przeczytaj i poznaj sposoby, które pomogą Ci przekuć kuchenną wpadkę w sukces!
Pierwsza pomoc
W pierwszej kolejności spróbuj fizycznie pozbyć się problemu. jeżeli jest to jeszcze możliwe, wyjmij z potrawy tyle cebuli, ile jesteś w stanie. choćby częściowe usunięcie źródła goryczy, ułatwi dalsze ratowanie smaku. jeżeli cebula zniknęła już w gąszczu innych składników — przejdź do kolejnych pomysłów.

Najlepsze lekarstwo? — czas i temperatura
Jeśli dysponujesz czasem, to jest to zdecydowanie najskuteczniejsza metoda. Lotne związki odpowiedzialne za gorzki smak cebuli rozpadają się pod wpływem długiej obróbki termicznej, więc jeżeli pozostawisz potrawę na wolnym ogniu na co najmniej 30-40 minut, szansa na przywrócenie pożądanego smaku w potrawie znacząco wzrośnie.

Inne rozwiązania
Jeśli nie masz dużo czasu lub przygotowujesz danie na zimno — głowa do góry! przez cały czas masz szansę złagodzić gorycz. Możesz spróbować zamaskować gorzki smak, dodając do potrawy odrobinę słodyczy, kwasu, tłuszczu lub przykryć go sporą ilością przypraw. jeżeli gorycz nie jest bardzo intensywna, przełamanie smaku cukrem, sokiem z cytryny, octem lub śmietaną powinno złagodzić nieprzyjemne odczucia.

Dodatkowe wskazówki
- Zanim zaczniesz ratować całą potrawę, odłóż małą porcję do osobnego naczynia i przetestuj czy dodanie składników balansujących, faktycznie pomaga.
- Przed przystąpieniem do działania zastanów się też czy gra jest warta świeczki. Gorycz zblendowanej cebuli bywa bardzo intensywna. jeżeli dopiero zaczęłaś gotować, czasem lepiej (i szybciej) będzie zacząć od nowa — tym razem, krojąc cebulę ostrym nożem.
- Pamiętaj też, iż zawsze łatwiej uratować potrawy płynne takie jak zupy i sosy niż zwarte masy na kotlety, czy farsze.












