![]() |
Zupa Śliwianka z Kuryłówki – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kuryłówka, gmina Kuryłówka, powiat leżajski
Zupy ze świeżych owoców podawane
na zimno to specjał, który kojarzy się z latem. Jednak niektóre owoce pełnego
smaku nabierają dopiero jesienią i to wówczas przyrządza się z nich zupy
owocowe. Tak jest w przypadku śliwek węgierek, które najlepsze są we wrześniu i
październiku. W Kuryłówce gotuje się z nich śliwiankę o lekko korzennym aromacie,
który zupa zawdzięcza goździkom i cynamonowi. Zupę z rozgotowanych przetartych
owoców zagęszcza się śmietaną z mąką i podaje na zimno z łazankami. Jeśli
podobnie jak ja, ze wszystkich zup owocowych najbardziej lubicie śliwkową,
polecam przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kuryłówki, który opublikowano w „Wielkiej
księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.
![]() |
Zupa Śliwianka z Kuryłówki – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Zupa:
- 0,5 kg śliwek węgierek
- 2-3 goździki
- 3 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1-2 łyżki cukru
- duża szczypta soli
- cynamon
Ciasto:
- 200-300 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- duża szczypta soli
Ze śliwek usuwamy pestki i
zalewamy je taką ilością wody, żeby śliwki były przykryte. Dodajemy goździki i
gotujemy na wolnym ogniu do rozgotowania śliwek (około 15 minut od zagotowania).
Na garnku kładziemy sito i przelewamy na nie wywar ze śliwkami. Do wywaru przecieramy
śliwki i dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z mąką oraz cukier, sól i
cynamon. Całość zagotowujemy i studzimy.
Z podanych składników wyrabiamy
ciasto i cieniutko rozwałkowujemy. Podsypane mąką zostawiamy na 10 minut, żeby lekko
przeschło. Kroimy je w pasy szerokości około 2 cm, a następnie w kwadraty, jak
łazanki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez kilka minut, a następnie przelewamy
zimną wodą.
Śliwiankę podajemy na zimno razem
z łazankami.
Więcej regionalnych
przepisów znajdziecie w zakładce
KUCHNIA PODKRPACKA
Zapraszam :)