Zupa Śliwianka z Kuryłówki – kuchnia podkarpacka

trzecitalerz.blogspot.com 4 dni temu
Zupa Śliwianka z Kuryłówki – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kuryłówka, gmina Kuryłówka, powiat leżajski

Zupy ze świeżych owoców podawane na zimno to specjał, który kojarzy się z latem. Jednak niektóre owoce pełnego smaku nabierają dopiero jesienią i to wówczas przyrządza się z nich zupy owocowe. Tak jest w przypadku śliwek węgierek, które najlepsze są we wrześniu i październiku. W Kuryłówce gotuje się z nich śliwiankę o lekko korzennym aromacie, który zupa zawdzięcza goździkom i cynamonowi. Zupę z rozgotowanych przetartych owoców zagęszcza się śmietaną z mąką i podaje na zimno z łazankami. Jeśli podobnie jak ja, ze wszystkich zup owocowych najbardziej lubicie śliwkową, polecam przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kuryłówki, który opublikowano w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Zupa Śliwianka z Kuryłówki – kuchnia podkarpacka

Składniki:

Zupa:

  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • 2-3 goździki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru
  • duża szczypta soli
  • cynamon

Ciasto:

  • 200-300 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli

Ze śliwek usuwamy pestki i zalewamy je taką ilością wody, żeby śliwki były przykryte. Dodajemy goździki i gotujemy na wolnym ogniu do rozgotowania śliwek (około 15 minut od zagotowania). Na garnku kładziemy sito i przelewamy na nie wywar ze śliwkami. Do wywaru przecieramy śliwki i dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z mąką oraz cukier, sól i cynamon. Całość zagotowujemy i studzimy.

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i cieniutko rozwałkowujemy. Podsypane mąką zostawiamy na 10 minut, żeby lekko przeschło. Kroimy je w pasy szerokości około 2 cm, a następnie w kwadraty, jak łazanki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez kilka minut, a następnie przelewamy zimną wodą.

Śliwiankę podajemy na zimno razem z łazankami.

Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKRPACKA

Zapraszam :)

Idź do oryginalnego materiału