Za doskonałym smakiem każdej potrawy kryją się najwyższej jakości składniki. Ogórkową każdy przygotowuje na swój sposób, a wraz ze zdobywaniem doświadczenia w kuchni, odkrywamy patenty, które poprawiają smak dań. Jednym z takich trików w przypadku ogórkowej jest podsmażenie ogórków kiszonych na maśle przed dodaniem ich do zupy. Dzięki temu smak dania jest bardziej wyrazisty. Ale to oczywiście niejedyny sekret idealnej zupy ogórkowej.
REKLAMA
Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę
Przepis na zupę ogórkową, która posmakuje wszystkim. Zacznij od przygotowania składników
W polskiej kuchni są takie dania, które zna i kocha każdy i na które warto mieć dobry, sprawdzony przepis. Na zupę ogórkową receptur jest całkiem sporo. Jedni przygotowują ją na bulionie wołowym, inni na żeberkach wieprzowych. My proponujemy wykorzystanie bulionu z indyka. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
800 g mięsa z indyka (szyja, skrzydło, podudzie)
1,5 l wody
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora lub cebula opieczona na suchej patelni
przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 małe liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
Ponadto:
500 g ogórków kiszonych
1 łyżka masła
350 g ziemniaków
1/2 szklanki słodkiej lub kwaśnej śmietany (w zależności od preferencji)
Zupa ogórkowa - przepis. Bulion możesz przygotować dzień wcześniej
Jak przygotować doskonałą w smaku zupę ogórkową? Przepis zaczynamy od przygotowania bulionu. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
Mięso i warzywa myjemy pod bieżącą wodą, a następnie umieszczamy w garnku
Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i przykrywamy
Gotujemy na średniej mocy palnika przez 1,5 godziny (rosół powinien lekko "mrugać", jeżeli gotuje się zbyt mocno, należy zmniejszyć moc palnika)
Ugotowany rosół przecedzamy tak, aby był klarowny
Marchewkę kroimy w kostkę, mięso odrywamy od kości i dzielimy na mniejsze kawałki (pozostałe warzywa nie będą potrzebne)
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy przez 8-10 minut
W międzyczasie ścieramy ogórki na tarce i podsmażamy na patelni na łyżce masła
Wrzucamy do bulionu i gotujemy przez kolejne 10 minut
Dodajemy marchewkę i mięso, a następnie zabielamy zupę śmietaną (trzeba pamiętać o zahartowaniu śmietany)
Mieszamy, doprawiamy według uznania solą i pieprzem. jeżeli zupa jest za mało kwaśna, to możemy dodać odrobinę zalewy z ogórków kiszonych
Zobacz też: Błyskawiczne ciasto z airfryera - puszyste, wilgotne i truskawkowe. Czego chcieć więcej?