Już w niedzielę, 24 sierpnia 2025 roku, w Pułtusku, na Podzamczu Domu Polonii, odbędzie się wyjątkowe wydarzenie – IV Konkurs Kuchni Myśliwskiej, Łowieckiej i Kresowej im. dr. Grzegorza Russaka. Początek imprezy zaplanowano na godzinę 12:00. To niepowtarzalna okazja, by zanurzyć się w świat tradycyjnych smaków, kultury kresowej oraz dziedzictwa łowieckiego, a także wspólnie uczcić pamięć jednego z największych popularyzatorów kuchni polskiej i kresowej – dr. Grzegorza Russaka. Konkurs ten to nie tylko rywalizacja kulinarna, ale przede wszystkim prawdziwe święto kultury, wspólnoty i tradycji. Do udziału zaproszono koła łowieckie, koła gospodyń wiejskich, indywidualnych wystawców oraz wszystkich miłośników kuchni tradycyjnej, którzy chcą podzielić się swoim talentem i pasją. Uczestnicy zmierzą się w czterech kategoriach: dania główne, przystawki, desery oraz nalewki – a wszystkie potrawy przygotowywane będą w duchu i na bazie pomysłów kuchni Russaka, z wykorzystaniem dziczyzny, składników kresowych oraz polskich, tradycyjnych receptur.
Wydarzenie nosi imię śp. dr. Grzegorza Russaka – wybitnego znawcy kuchni polskiej
i kresowej, a także dziczyzny, który przez całe życie popularyzował tradycje kulinarne Polski
i dawnej Rzeczypospolitej. Tegoroczna edycja konkursu to kolejna okazja, by kontynuować jego misję i zainspirować młodsze pokolenia do sięgania po dziedzictwo kulinarne naszych przodków.
Tego samego dnia, już od g