Widzicie tę pogodę za oknem? Tak, to idealny moment, by rozpocząć serię jesiennych zup, a na pierwszy rzut proponuję przepis na grzybową. Sezon na grzyby trwa, więc mój kolejny przepis na grzybową zawiera nie tylko pieczarki, ale również pieprzniki trąbkowate, które mój mąż nazbierał w zeszłym tygodniu. Zupa grzybowa to klasyka, którą lubi chyba każdy. To taka aromatyczna, rozgrzewająca i pełna jesiennego smaku zupa.
Tradycyjny czy nowoczesny przepis na grzybową? Wybierz swój styl!
Mam wiele ulubionych zup na bazie grzybów. Oczywiście na święta przyrządzam zupę grzybową tylko z suszonych grzybów, bo wtedy aromat jest najbardziej intensywny i głęboki. Czasami gotuję zupę grzybową z kaszą lub z dodatkiem brokułów, a często też łączę grzyby uprawne z leśnymi. Tak jest właśnie w dzisiejszym przepisie.
Choć pieczarki mają swój charakterystyczny aromat, to jednak dodanie świeżych grzybów leśnych podbija smak i charakter zupy. Oczywiście, aby zupa była naprawdę smaczna i sycąca, trzeba spełnić jeszcze kilka warunków. U mnie to zawsze domowy bulion, najczęściej mięsno-warzywny lub drobiowo-warzywny. To właśnie od niego zależy głęboki aromat całej zupy, a także od warzyw, które do niego dodamy.
Zupa grzybowa – klucz to zachować balans
Tym razem w moim bulionie znalazły się ziemniaki, marchewka i cebula. Nie mogło też zabraknąć ziół takich jak rozmaryn, tymianek i natka pietruszki. Nie za dużo, ale w sam raz. Uważajcie jednak na świeży rozmaryn. Potrafi zdominować inne smaki, jeżeli dodamy go zbyt wiele. Kluczem jest zachowanie balansu.
Rzadko kiedy zagęszczam zupy, ale dziś zrobiłam to w nieco inny sposób. Usmażyłam cebulę i pieprzniki, do których pod koniec smażenia posypałam mąką. To taki mały trik, który zapobiega tworzeniu się grudek. Dzięki temu zupa delikatnie się zagęściła, a resztę pracy wykonała śmietana.
Świetny smak daje też skarmelizowana cebula. To taki drobny niuans, który potrafi całkowicie odmienić danie. Mówię Wam, jedna mała zmiana w składnikach lub sposobie przyrządzania, potrafi nadać zupie grzybowej zupełnie nowy wymiar smaku!
Grzybowa na jesienne wieczory
Zupa grzybowa to prawdziwa kwintesencja jesieni. jeżeli więc zbieracie grzyby i lubicie ich niepowtarzalny smak, koniecznie wypróbujcie mój przepis na zupę grzybową, aromatyczną, domową i pełną leśnego ciepła.

Przepis na grzybową
DrukujSkładniki:
2 duże ziemniaki
2 marchewki
1 duża cebula
1 liść laurowy
1 litr bulionu drobiowo-warzywnego
400 g pieczarek
100 g pieprzników trąbkowatych
1 łyżeczka pieprzu trzykolorowego (czarnego, białego i czerwonego), świeżo mielonego
1 łyżeczka soli lub według smaku
1 mała gałązka rozmarynu
3 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
300 ml śmietany
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Do garnka wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Wlać bulion, dodać liść laurowy i gotować na średnim ogniu.
- W tym czasie pokroić pieczarki w plasterki.
- Na patelni rozpuścić łyżkę masła i smażyć pieczarki w dość wysokiej temperaturze, aż większość wody odparuje. Dodać rozmaryn i pieprz, a następnie smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć pieczarki do garnka z zupą i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
- Pokroić cebulę w piórka i zeszklić na pozostałym maśle. Dodać pieprzniki (blanszowane) lub inne grzyby leśne. Smażyć około 2 minuty, po czym dodać mąkę i smażyć dalej, aż cebula i grzyby dobrze się oblepią mąką, a ta lekko się zezłoci. Przełożyć całość do zupy i energicznie wymieszać.
- Wlać śmietanę, dodać tymianek i natkę pietruszki, po czym zagotować zupę.
- Podawać z ulubionym chlebem. Smacznego!