Co musimy zrobić, aby zakupiona w sklepie wędlina długo pozostała świeża i nie zrobiła się śliska po leżeniu w lodówce? To problem, który mimo wszystko możemy naprawdę łatwo rozwiązać. Głównym winowajcą jest bowiem nieodpowiednie opakowanie mięsa, które tylko zwiększa jego wilgotność. Sprawdź, jak dokładnie przechowywać szynkę, by nie psuła się zbyt szybko.
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Jak przechowywać w lodówce wędlinę? Zobacz, ile może leżeć kiełbasa w lodówce
Gdy kupujemy wędlinę w sklepie, najczęściej jest ona owinięta w przezroczystą folię lub papier z plastikowym wykończeniem. Niestety tak zapakowana żywność po włożeniu do lodówki gwałtownie stanie się oślizgła. Co gorsza, możemy choćby nabawić się zatrucia pokarmowego. Warto po przyjściu z zakupów od razu ją przepakować, by nie umieszczać folii w zimnej szufladzie. Najlepiej jeżeli wędliny będą miały dostęp do powietrza, ale musimy równocześnie uważać, by zbyt gwałtownie się nie wysuszyły. Z pomocą przychodzi papier pergaminowy lub specjalny papier wędliniarski. Dzięki swojej tłuszczoodpornej oraz wodoodpornej warstwie świetnie sprawdzi się w naszych domowych warunkach, by zachować świeżość produktów na znacznie dłużej. Dobrze również wiedzieć, by tak zawinięte mięso wkładać do lodówki, gdzie panuje temperatura maksymalnie pięciu stopni Celsjusza. Pamiętajmy jednak, iż każda szynka czy kiełbasa powinna być spożyta w przeciągu maksymalnie czterech dni. Istnieją również jeszcze inne rozwiązania, jeżeli chcemy zachować nasze zakupy na naprawdę długi czas.
Jak przedłużyć świeżość wędliny? W czym przechowywać wędlinę w lodówce
Dobrym pomysłem jest specjalny sprzęt do pakowania pożywienia próżniowo. Niekiedy możemy również poprosić o taką usługę w sklepie mięsnym. Dzięki temu zakupione przez nas wędliny będą mogły leżeć w lodówce naprawdę długo. To dobra opcja przed świętami Bożego Narodzenia lub planowanymi, rodzinnymi spotkaniami. jeżeli zaś chodzi o tradycyjne, wędzone szynki i suszone kiełbasy, sprawa jest nieco prostsza. Takie wyroby najlepiej będzie przechowywać w szklanych pojemnikach. Nie absorbują zapachów i łatwo jest utrzymać je w czystości. jeżeli chcemy postawić na plastikowe opakowania, to powinny być one wykonane ze specjalnie certyfikowanych materiałów, odpowiednich do kontaktu z żywnością. Możemy wykorzystać modne w ostatnim czasie pudełeczka silikonowe, które również nie wpływają na smak przechowywanego w nich mięsa. Dodatkowo mogą być odporne na niższe temperatury i z powodzeniem możemy schować je do zamrażarki.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.