Pasta kanapkowa dla seniorów — składniki
Podstawą tego przepisu są zdrowe tłuszcze roślinne oraz pełnowartościowe białko. Warto jednak pamiętać o odpowiednim doprawieniu. Do przygotowania pasty kanapkowej dla seniorów będziesz potrzebować:
- 1 czerwoną cebulę,
- 1 łyżkę oleju z orzechów włoskich,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 250 g twarogu półtłustego,
- sól, pieprz.
To właśnie orzechy włoskie, jako źródło kwasu alfalinolenowego oraz kwasów EPA, chronią nasz mózg przed stresem oksydacyjnym, który przyspiesza jego starzenie.
Sprawdź również: Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne
Jak przygotować pastę kanapkową dla seniorów?
Zacznij od pokrojenia czerwonej cebuli oraz posiekania natki pietruszki i orzechów włoskich. jeżeli nie chcesz zbyt ostrego smaku pasty, możesz po pokrojeniu przelać ją wątkiem na sitku. Następnie do większej miski przełóż twaróg i rozgnieć go delikatnie widelcem. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Dorzuć pokrojoną cebulę, olej z orzechów włoskich, natkę pietruszki oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszaj. jeżeli pasta kanapkowa dla seniorów będzie dla ciebie zbyt gęsta, dodaj więcej jogurtu naturalnego. Przypraw solą i pieprzem, podawaj ze świeżym pieczywem.
Zobacz też:
To najlepszy keks, jaki możesz zrobić na święta. Jest puszysty i nie wysycha
Bryja smakuje lepiej od puddingu, makowca i galaretki. W PRL-u była hitem Wigilii
Najlepsze kruche ciasto bez zakalca z przepisu siostry Anastazji. Idealne na sernik i makowiec