Sałatka z kurczakiem i żółtym serem na andrzejki. Zaskocz swoich gości
Andrzejki to dla wielu osób okazja do zorganizowania spotkania towarzyskiego pełnego wróżb i dobrego jedzenia. Smaczny poczęstunek to jeden z najważniejszych elementów udanego przyjęcia. Jednym z dań, które warto wówczas przyrządzić, jest sałatka z kurczakiem i żółtym serem. Co będzie potrzebne do jej przygotowania? Oto lista składników:
- 500 g piersi z kurczaka;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku;
- 1 łyżeczka oregano;
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego;
- 150 g startego żółtego sera (na przykład goudy);
- połowa sałaty lodowej;
- 1 pomidor;
- 0,5 cebuli czerwonej;
- 2 duże ogórki konserwowe;
- 4 łyżki majonezu;
- 4 łyżki jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki keczupu;
- 1 łyżka soku z ogórków konserwowych;
- sól i pieprz.
Jeżeli spodziewamy się większej liczby gości, to wówczas warto użyć dwukrotności powyższych składników.
Przeczytaj też: Na wszystkich imprezach podaję zamiast pizzy. Od razu znika z talerza
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i żółtym serem na andrzejki? Sprawdź przepis
Przepis na sycącą sałatkę z kurczakiem i żółtym serem nie jest skomplikowany. Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi krokami:
- Najpierw kroimy kurczaka w kostkę. Przyprawiamy papryką, oregano, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dodajemy dwie łyżki oliwy i mieszamy porządnie całość.
- Smażymy kurczaka na patelni przez kilka minut do momentu, aż uzyska ładny, złocisty kolor. Umieszczamy go w dużej misce, a następnie posypujemy jeszcze gorące mięso startym żółtym serem.
- Teraz zabieramy się za przygotowanie warzyw. Szatkujemy sałatkę, a pomidora, cebulę oraz ogórki kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy wszystko do osobnej miski i mieszamy.
- Łączymy majonez z jogurtem naturalnym, keczupem i wodą z ogórków. Możemy doprawić sos solą i pieprzem dla dodatkowego smaku. Wylewamy połowę sosu na wierzch przykrywającego mięso sera, a następnie uzupełniamy całość warzywami. Na sam wierzch wylewamy drugą część sosu. Sałatka jest gotowa. Po wyłożeniu jej na talerz, warto ją jeszcze obsypać tartą goudą.
Tak przygotowaną sałatkę możemy podawać z pieczywem czosnkowo-ziołowym lub zwykłym chlebem. Owo danie doskonale smakuje z samodzielnie przyrządzonymi chlebkami pita. Goście z pewnością będą prosić o dokładkę – wobec tego lepiej zrobić więcej na zapas.
Zobacz też:
Żadne tiramisu. Mama robi takie ciasto kawowe i jest o wiele smaczniejsze
Od 10 lat robię te rurki z kremem na andrzejki. Znikają ze stołu w minutę
Niezawodny przepis na Andrzejki. Wieczorem zrób ciasto, a rano włóż je do piekarnika













