Zrób tę sałatkę na andrzejki. Goście będą się ustawiać w kolejce po dokładkę

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Andrzejki zbliżają się wielkimi krokami. Osoby, które z tej okazji zapraszają do siebie gości, z pewnością zastanawiają się, co dobrego do jedzenia można przygotować. Jednym z wartych uwagi dań okazuje się sałatka z kurczakiem i żółtym serem. Jest tak pyszna, iż goście będą ustawiać się w kolejce po dokładkę. Sprawdź przepis!

Sałatka z kurczakiem i żółtym serem na andrzejki. Zaskocz swoich gości

Andrzejki to dla wielu osób okazja do zorganizowania spotkania towarzyskiego pełnego wróżb i dobrego jedzenia. Smaczny poczęstunek to jeden z najważniejszych elementów udanego przyjęcia. Jednym z dań, które warto wówczas przyrządzić, jest sałatka z kurczakiem i żółtym serem. Co będzie potrzebne do jej przygotowania? Oto lista składników:

  • 500 g piersi z kurczaka;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego;
  • 150 g startego żółtego sera (na przykład goudy);
  • połowa sałaty lodowej;
  • 1 pomidor;
  • 0,5 cebuli czerwonej;
  • 2 duże ogórki konserwowe;
  • 4 łyżki majonezu;
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki keczupu;
  • 1 łyżka soku z ogórków konserwowych;
  • sól i pieprz.

Jeżeli spodziewamy się większej liczby gości, to wówczas warto użyć dwukrotności powyższych składników.

Przeczytaj też: Na wszystkich imprezach podaję zamiast pizzy. Od razu znika z talerza

Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i żółtym serem na andrzejki? Sprawdź przepis

Przepis na sycącą sałatkę z kurczakiem i żółtym serem nie jest skomplikowany. Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Najpierw kroimy kurczaka w kostkę. Przyprawiamy papryką, oregano, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dodajemy dwie łyżki oliwy i mieszamy porządnie całość.
  2. Smażymy kurczaka na patelni przez kilka minut do momentu, aż uzyska ładny, złocisty kolor. Umieszczamy go w dużej misce, a następnie posypujemy jeszcze gorące mięso startym żółtym serem.
  3. Teraz zabieramy się za przygotowanie warzyw. Szatkujemy sałatkę, a pomidora, cebulę oraz ogórki kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy wszystko do osobnej miski i mieszamy.
  4. Łączymy majonez z jogurtem naturalnym, keczupem i wodą z ogórków. Możemy doprawić sos solą i pieprzem dla dodatkowego smaku. Wylewamy połowę sosu na wierzch przykrywającego mięso sera, a następnie uzupełniamy całość warzywami. Na sam wierzch wylewamy drugą część sosu. Sałatka jest gotowa. Po wyłożeniu jej na talerz, warto ją jeszcze obsypać tartą goudą.

Tak przygotowaną sałatkę możemy podawać z pieczywem czosnkowo-ziołowym lub zwykłym chlebem. Owo danie doskonale smakuje z samodzielnie przyrządzonymi chlebkami pita. Goście z pewnością będą prosić o dokładkę – wobec tego lepiej zrobić więcej na zapas.

Zobacz też:

Żadne tiramisu. Mama robi takie ciasto kawowe i jest o wiele smaczniejsze

Od 10 lat robię te rurki z kremem na andrzejki. Znikają ze stołu w minutę

Niezawodny przepis na Andrzejki. Wieczorem zrób ciasto, a rano włóż je do piekarnika

Idź do oryginalnego materiału