Zrób rodzinny makaron z "The Bear", hitowego serialu na Disney+. Lepszego nie ma!

mamadu.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Makaron z serialu The Bear (misiek) na stałe wkroczył na nasze stoły. Nie jadłaś lepszego! Fot. Aline Ponce z Pixabay


Disney+ na dobre wkradł się w łaski Polaków. Już po tygodniu od pojawienia się platformy w kraju nad Wisłą aż 2 mln osób założyło w niej konta. Nic więc dziwnego, iż każda nowa produkcja gwałtownie zyskuje u nas grono fanów. Nie inaczej jest w przypadku serialu "The Bear", opowiadającym losy baru kanapkowego.


Legendarne spaghetti z "The Bear"


Od pierwszego odcinka w "The Bear" (Disney+) regularnie pojawia się motyw rodzinnego spaghetti, którego główny bohater za nic w świecie nie chce ugotować. Legendarna receptura to "spadek" po nieżyjącym bracie Carmy'ego. Jednak jak zrobić ten makaron? Tego dowiadujemy się dopiero na samym końcu serialu (spoiler?).

Po weekendowym seansie z "Miśkiem", na nasze stoły "wjechał" ów makaron i nagle rozumiemy, czemu Amerykanie, którzy serial mogli oglądać przed nami, tak oszaleli na jego punkcie. Jak to zwykle z włoskimi daniami bywa, tajemnica tkwi w prostocie i sposobie przygotowania. Zanim więc dojdziesz do ostatniego odcinka, koniecznie wypróbuj to danie, twoje dzieci je pokochają.

Przepis na spaghetti z "The Bear"


Składniki na "Family Meal Spaghetti" z "The Bear":


100 ml oliwy


2 puszki pomidorów


10 ząbków czosnku


garść świeżej bazylii


1 duża cebula


1/2 łyżeczki płatków chilli


100 g masła


opakowanie spaghetti



Jak zrobić spaghetti z "The Bear" Disney+


Do rondelka wlej oliwę, dodaj chilli, obrane i zgniecione ząbki czosnku i garść bazylii, całe gałązki z listkami. Ustaw niewielką moc palnika i podgrzewaj, aż zioła zwiotczeją. Zdejmij z ognia i pozwól oliwie przejąć aromaty.

W rondelku rozpuść masło, kiedy zacznie się rumienić, dodaj przekrojoną na pół cebulę, ale uwaga, zostaw końcówki korzonków. Podsmażaj cebulę, przekrojoną stroną do dołu przed 2-3 minuty, aż zacznie się rumienić.

Delikatnie przełóż pomidory z puszki do masła z cebulą. Uważaj, żeby się nie opryskać. Drewnianą łyżką rozetrzyj pomidory z masłem. Gdy sos się zagotuje, dopraw do smaku solą, zmniejsz ogień i przykryj szczelnie. Gotuj około 20 minut.

Zagotuj wodę na makaron i przygotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy oliwa z bazylią i czosnkiem lekko przestygnie, zmiksuj ją w malakserze, lub utrzyj w moździerzu. Nie muszą to być cząsteczki ta drobne, jak w przypadku zielonego pesto, ale powinny ładnie "zawisnąć" w oliwie.

Połącz ziołową oliwę z gotującym się sosem pomidorowym i dokładnie wymieszaj. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą, jeżeli sos jest zbyt kwaśny (dużo zależy od pomidorów) dodaj odrobinę sody, żeby zmienić pH lub szczyptę cukru. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje i wyłącz palnik. Przed podaniem sos powinien lekko ostygnąć.

Wyjmij z sosu cebulę - oddała już smak, więc można się jej pozbyć. Wymieszaj makaron z sosem, przed podaniem możesz udekorować danie świeżą bazylią i zetrzeć na porcje odrobinę parmezanu. Zapisz ten przepis, bo nie raz będziesz do niego wracać!



PS I koniecznie poznaj losy ekipy z restauracji "The Bear" - prawdziwa uczta dla miłośników jedzenia i dobrych seriali!

Idź do oryginalnego materiału