![](https://shareinfo.pl/wp-content/uploads/2025/02/ciasto-Hrabina-19.jpg)
Zima to dobry moment na przygotowanie swojskich deserów, które otulą nas swym zapachem i smakiem. Jednym z takich wypieków jest „Hrabina”. To ciasto spełni oczekiwania wszystkich łasuchów i uprzyjemni kolejne dni tygodnia. Jest łatwe do zrobienia i składa się z samych prostych składników. Wygrywa choćby z gotowymi ciastami z cukierni.
Jeśli nie masz za dużo czasu w spędzanie czasu w kuchni, a chcesz podać na deser coś wyjątkowego, ten przepis jest dla ciebie w sam raz. Hrabina to interesujący przekładaniec, który przypadnie do gustu wszystkim kawoszom. Sprawdź przepis Heni Foks na to niesamowite ciasto.
Przepis Heni Foks na ciasto Hrabina
Lista składników:
Ciasto 1:
pół szklanki cukru
3 jajka
pół szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
pół szklanki oleju
Ciasto 2:
3/4 szklanki cukru
1 szklanka białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
1 opak. budyniu
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
250 g masła
okrągłe biszkopty
2 galaretki agrestowe
Poncz:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
pół szklanki wody
Przygotowanie:
Ciasto 1
Jajka wybij do naczynia, dodaj cukier i miksuj na pulchną masę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a potem mleko i olej – wszystko starannie mieszaj.
Ciasto 2
Białka z cukrem ubijaj na sztywną pianę. Następnie partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszaj. Blachę o wymiarach 27 cm x 17 cm wyłóż pergaminem. Przełóż do niej ciasto kakaowe, a nim rozprowadź ciasto jasne. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 40 minut.
Na krem: szklankę napełnij mlekiem do połowy wysokości i rozpuść w nim budyń. Resztę mleka zagotuj w garnuszku, a potem wlej budyń ze szklanki i gotuj gęsty, gładki krem – przez ok. 2 minuty. Potem masę odstaw do wystudzenia. Miękkie masło ucieraj z cukrem do momentu, aż zbieleje. Późnej wsyp kawę i dodawaj porcjami chłodny budyń, miksuj na pulchną masę.
Galaretki rozpuść w trzech szklankach wrzątku, ostudź.
Upieczone ciasto przekrój na dwa takie same blaty (jeden z nich umieść w formie) i obydwa smaruj masą kawową (trochę zostaw na wierzch). Składniki ponczu wymieszaj ze sobą, maczaj w nim biszkopty i umieszczaj na jednym cieście z kremem w blaszce, zalej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki, aby galaretka stężała. Gdy to nastąpi, wyjmij blaszkę i przykryj deser drugim blatem ciasta (kremem do galaretki). Wierzch posmaruj resztą masy kawowej i oprósz startą czekoladą. Wstaw placek do chłodziarki na co najmniej kilka godzin.