Zrezygnowałam z moczenia w mleku i zrobiłam to. Schabowe wyszły tak miękkie, iż nóż był zbędny

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Miękki, soczysty i delikatnie rozpadający się pod widelcem - taki właśnie powinien być idealny kotlet schabowy. Aby osiągnąć ten efekt, warto sięgnąć po prostą, ale skuteczną metodę, która zaskoczy niejednego domowego kucharza. I wcale nie jest to moczenie w mleku.
W tradycyjnych przepisach na schabowe marynata często opiera się na mleku, które ma nadać mięsu delikatności. Tym razem jednak warto sięgnąć po jogurt naturalny. To sprawdzony sposób na uzyskanie miękkiego i kruchego kotleta. Nabiał, dzięki zawartości kwasu mlekowego, delikatnie rozkłada włókna mięsa, sprawiając, iż po usmażeniu jest wyjątkowo soczyste. Dodatek cebuli wzbogaca smak i nadaje im subtelną słodycz.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Co zrobić, żeby schab był kruchy i miękki? Wymieszaj składniki i poczekaj. Efekt zaskakuje
Sekretem naprawdę delikatnych kotletów nie jest wyłącznie ich rozbijanie, równie ważna jest odpowiednia marynata. Jogurt naturalny połączony z przyprawami zapobiega wysuszeniu podczas smażenia. Dodatek cebuli wpływa na aromat i delikatnie przełamuje smak schabu.
Składniki:


600 g schabu bez kości,
200 g jogurtu naturalnego,
cebula,
łyżeczka soli,
pół łyżeczki pieprzu,
2 jajka,
bułka tarta do panierowania
3 łyżki mąki pszennej,
olej do smażenia,
opcjonalnie: szczypta słodkiej papryki lub czosnek granulowany.


Kotlety schabowe w jogurcie. Metoda na wyjątkowo soczysty obiad
Po odpowiednim czasie marynowania schabowe są gotowe do panierowania i smażenia. Dobrze jest je podawać z młodymi ziemniakami i surówką z ogórków. Pamiętaj jednak, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Sposób przygotowania:


Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm i lekko rozbij tłuczkiem, by zmiękczyć jego strukturę.
Cebulę obierz i pokrój. Następnie wymieszaj ją z jogurtem, solą, pieprzem oraz opcjonalnie czosnkiem i papryką. W marynacie umieść plastry mięsa. Wszystko należy dokładnie obtoczyć i przykryć. Najlepiej wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a idealnie na całą noc.
Po marynowaniu kotlety wyjmij z lodówki na około 20 minut przed smażeniem, by nie były lodowate. Osącz je lekko z nadmiaru marynaty, obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, aż panierka będzie złocista i chrupiąca. Po usmażeniu warto przełożyć je na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.
Idź do oryginalnego materiału