Przepis na zrazy w sosie
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 2 godziny
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 850 gramów mięsa wołowego (udziec albo rostbef),
- 3 niewielkie ogórki kiszone,
- 2 cebule,
- 150 gramów wędzonego boczku,
- 100 gramów mąki pszennej + 20 gramów do sosu,
- 100 mililitrów oleju,
- 80 gramów musztardy delikatesowej,
- 4 suszone grzyby,
- 3 liście laurowe,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu mielonego,
- kilka ziaren pieprzu,
- 500 ml wody do sosu + 100 ml wody do zagęszczenia sosu,
- 110 gramów śmietanki 18%.
Jak zrobić zrazy wołowe?
- Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Pozostawić na około godzinę.
- Mięso pokroić w plastry i rozbić, tak, by kawałki były cienkie i duże.
- Każdy z plastrów oprószyć solą i pieprzem, a następnie posmarować cienką warstwą musztardy.
- Cebule obrać. Jedną pokroić w małą kostkę i odłożyć na bok. Drugą pokroić w piórka.
- Ogórki kiszone pokroić na połówki.
- Boczek pokroić w słupki grubości około 1 centymetra.
- Na każdym z plastrów mięsa układać po jednym kawałeczku cebuli, boczku i ogórka.
- Mięso zawinąć. Aby w trakcie gotowania się nie rozpadło, należy przebić je w kilku miejscach wykałaczkami lub obwiązać białą nicią.
- Zrazy obtoczyć w mące.
- W dużym garnku rozgrzać olej. Kłaść na niego zrazy i przysmażyć z każdej strony.
- Zrazy wyjąć na talerz.
- Na olej pozostały w garnku wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Przysmażyć na złoty kolor. W międzyczasie można dolać oleju.
- Wlać pół litra wody. Dodać grzyby, ziarenka pieprzu i liście laurowe, a także łyżkę musztardy. Zagotować.
- Włożyć ostrożnie zrazy. Dusić pod przykryciem około godziny.
- Zrazy ponownie wyjąć. Wyjąć liście laurowe i wyrzucić.
- Około 100 mililitrów zimnej wody przelać do osobnego naczynia jak kubek bądź miska. Wsypać dwie łyżki (20 gramów) mąki. Dokładnie wymieszać i przelać do sosu, chwilę gotować.
- Do sosu wlać śmietankę i ponownie zagotować. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem według uznania.
- Ponownie włożyć zrazy i gotować jeszcze kilka minut. Gotowe.
Jak podawać zrazy?
Zrazy można podawać na kilka sposobów. Idealnie będą komponować się z kaszą gryczaną, pasują także do puree ziemniaczanego, a choćby ryżu. Do obiadu warto zawsze przygotować dodatek warzywny. W tym przypadku mogą to być tarte buraczki lub inna surówka, jak ta z kiszonej kapusty lub pora i marchewki.