​Został ci czerstwy chleb po świętach? Zamiast wyrzucać, zrób ten przysmak z PRL-u

top.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Po świętach zwykle zostaje nam sporo jedzenia. O ile niektóre potrawy możemy zamrozić, w przypadku czerstwego chleba nie mamy tak dużo możliwości. Na szczęście jest rozwiązanie, które pozwoli nam uchronić pieczywo przed wyrzuceniem, a także przygotować naprawdę smaczne śniadanie. Poznaj przepis na chleb w jajku z PRL-u.

Chleb w jajku z PRL-u — składniki

Kupiłeś za dużo pieczywa przed świętami i zastanawiasz się, co zrobić. Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Chodzi o przepis, który ma już kilka ładnych lat, ale przez cały czas gości na polski stołach i to z kilku względów. Do przygotowania chleba w jajku z PRL-u będziesz potrzebować:

  • czerstwe pieczywo,
  • jajko,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól.

Wśród zalet tego przepisu, oprócz zero waste i szybkości przygotowania, jest również uniwersalność. Chodzi o to, iż chleb w jajku z PRL-u możesz podać na różne sposoby i z różnymi dodatkami — zarówno na słono, jak i na słodko.

Sprawdź również: Błyskawiczna tarta, którą zrobisz z tym, co akurat masz w lodówce. Idealna do niedzielnej kawy

Jak przygotować chleb w jajku z PRL-u?

Do tego przepisu możesz wykorzystać praktycznie każdy chleb. Idealnie nada się tostowy, ale pyszne danie przyrządzisz także np. z chleba wiejskiego. Pamiętaj też o proporcjach 1 jajko na 1 kromkę chleba. Jajko rozbij do miski, rozbełtaj, dodaj szczyptę soli. Na patelni rozgrzej tłuszcz — masło klarowane, oliwę z oliwek, olej kokosowy czy olej rzepakowy. Kromkę chleba namocz przez chwilę w jajku i smaż na rozgrzanej patelni z obu stron do zarumienienia. Chleb w jajku z PRL-u podawaj z ulubionymi dodatkami: cynamonem, jogurtem, szynką, serem, szczypiorkiem czy ketchupem. Praktycznie każdy dodatek idealnie się tutaj komponuje.

Zobacz też:

Nie wyrzucaj resztek po świętach. Nie uwierzysz, co możesz z nich przygotować

Znudziły ci się naleśniki na słodko? Tę wersję pokocha cała rodzina

​Masz dość świątecznego stania przy garach? Ten obiad zrobisz dosłownie w kilka minut

Idź do oryginalnego materiału