Chleb w jajku z PRL-u — składniki
Kupiłeś za dużo pieczywa przed świętami i zastanawiasz się, co zrobić. Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie. Chodzi o przepis, który ma już kilka ładnych lat, ale przez cały czas gości na polski stołach i to z kilku względów. Do przygotowania chleba w jajku z PRL-u będziesz potrzebować:
- czerstwe pieczywo,
- jajko,
- tłuszcz do smażenia,
- sól.
Wśród zalet tego przepisu, oprócz zero waste i szybkości przygotowania, jest również uniwersalność. Chodzi o to, iż chleb w jajku z PRL-u możesz podać na różne sposoby i z różnymi dodatkami — zarówno na słono, jak i na słodko.
Sprawdź również: Błyskawiczna tarta, którą zrobisz z tym, co akurat masz w lodówce. Idealna do niedzielnej kawy
Jak przygotować chleb w jajku z PRL-u?
Do tego przepisu możesz wykorzystać praktycznie każdy chleb. Idealnie nada się tostowy, ale pyszne danie przyrządzisz także np. z chleba wiejskiego. Pamiętaj też o proporcjach 1 jajko na 1 kromkę chleba. Jajko rozbij do miski, rozbełtaj, dodaj szczyptę soli. Na patelni rozgrzej tłuszcz — masło klarowane, oliwę z oliwek, olej kokosowy czy olej rzepakowy. Kromkę chleba namocz przez chwilę w jajku i smaż na rozgrzanej patelni z obu stron do zarumienienia. Chleb w jajku z PRL-u podawaj z ulubionymi dodatkami: cynamonem, jogurtem, szynką, serem, szczypiorkiem czy ketchupem. Praktycznie każdy dodatek idealnie się tutaj komponuje.
Zobacz też:
Nie wyrzucaj resztek po świętach. Nie uwierzysz, co możesz z nich przygotować
Znudziły ci się naleśniki na słodko? Tę wersję pokocha cała rodzina
Masz dość świątecznego stania przy garach? Ten obiad zrobisz dosłownie w kilka minut