Tradycyjna meksykańska quesadilla to danie, które złożone jest z dwóch placków tortilli połączonych serem oraz farszem. Całość jest następnie podgrzewana na grillu lub patelni do momentu, aż tortille staną się kruche, a ser się rozpuści. Nie da się ukryć, iż jest to bardzo szybka potrawa, która sprawdzi się na praktycznie każdą okazję.
REKLAMA
Zobacz wideo Cheeseburger quesadilla
Quesadilla z kurczakiem – ta wersja zasmakuje każdemu
Najczęściej wybieraną wersją tego meksykańskiego dania jest quesadilla z kurczakiem. Chrupiąca tortilla, a w niej ciągnący się ser i soczyste kawałki kurczaka to ulubione danie miłośników kuchni tex-mex. Oprócz kurczaka, do takiej quesadilli możemy dodać również fasolę, paprykę, cebulę czy kukurydzę – zgodnie z naszymi upodobaniami.
Quesadilla z kurczakiem i serem będzie świetnym wyborem zarówno jako kolacja, obiad, przekąska na imprezę, jak i danie do lunchboxa. Sprawdzonym dodatkiem do takiej quesadilli będzie także salsa pomidorowa lub guacamole. Sami sprawdźcie!
Quesadilla – przepis, który musicie znać
Do wykonania quesadilli będziemy potrzebować:
Tortille pszenne – 2 sztuki
Starty ser – mozzarella, cheddar – 100 gramów
Ulubione dodatki – grillowany lub smażony kurczak, szynka, papryka, cebula, fasola, kukurydza
Sól
Pieprz
Inne przyprawy – oregano i papryka
Przygotowanie quesadilli jest dziecinnie proste. Na jednej z tortilli układamy dodatki oraz ser, następnie całość przykrywamy drugą tortillą i lekko dociskamy. Quesadillę podgrzewamy na patelni z obu stron do momentu, aż tortille będą chrupkie, a ser się roztopi. Całość kroimy w trójkąty i podajemy z ulubionym sosem.
Quesadilla z mięsem mielonym. Niezwykle sycący pomysł na obiad
Dobrym pomysłem jest także quesadilla z mięsem mielonym, która to będzie o wiele bardziej sycąca niż wersja z kurczakiem. Oczywiście oprócz mięsa dodajemy ser i inne dodatki według uznania. Również podsmażamy na patelni i podajemy z ulubionymi sosami.
Quesadilla z szynką i serem – ekspresowe danie
jeżeli nie masz czasu w przygotowanie kurczaka czy mięsa mielonego świetnym wyborem będzie również quesadilla z szynką i serem. Wystarczy, iż na tortilli ułożysz kilka plastrów szynki, dodasz ulubione dodatki i całość posypiesz serem, a następnie podsmażysz na patelni. Szybkie, ciepłe i pożywne danie w zaledwie kilka minut.
Jak zatem widzicie, quesadilla to szybkie i pyszne danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu, a możemy być pewni, iż zaspokoimy uczucie głodu. To której quesadilli spróbujecie na początek?
Zobacz też: Co zrobić, aby grillowana pierś nie była sucha? Nie uwierzycie, ale choćby sposób krojenia ma znaczenie