Placki ziemniaczane to już klasyka polskiej kuchni i nie bez powodu cieszą się tak dużą sympatią. Danie podbija serca w niemal każdym domu nie tylko z powodu pysznego smaku, ale także bardzo prostego przepisu. Wystarczy ziemniaki, cebula, mąka, jajko i gotowe. Ukraińska wersja zawiera jednak coś jeszcze. Dzięki temu składnikowi ciasto jest gęste, a placki robią się zwarte i grube. Później można je podawać z kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosem pieczarkowym. Sprawdź, jak zrobić deruny.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Deruny ukraińskie. Doskonały pomysł na nietypowe placki ziemniaczane
Deruny to nic innego jak ukraińskie placki ziemniaczane. Są bardzo podobne do polskich, ale dwie rzeczy je wyróżniają. Pierwsza z nich to sposób tarcia ziemniaków, bowiem robi się to na małych oczkach. Drugą istotną rzeczą jest dodatek kaszki kukurydzianej, która ma zagęścić masę i nadać jej bardziej żółtawy kolor. Jak to zrobić? Poniżej przedstawiamy cały przepis na deruny. My proponujemy podbić smak sosem pieczarkowym, ale placki będą też świetnie smakować z kwaśną śmietaną. Składniki, jakich potrzebujesz, to:
kilogram ziemniaków,
jajko,
łyżka kaszki kukurydzianej,
dwie cebule (najlepiej jedną większą, drugą mniejszą),
300 gramów pieczarek,
pół szklanki śmietanki 30 lub 18 procent,
natka pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia placków,
masło do smażenia pieczarek.
Zobacz też: Zapomnij o kwasku cytrynowym. Tak pozbędziesz się kamienia z czajnika. Zapłacisz 8 zł
Jak zrobić deruny? Prosty przepis na smaczny obiad
Na początek obierz i umyj ziemniaki, a następnie zetrzyj je do miski na tarce z drobnymi oczkami.
Później drobno posiekaj dużą cebulę i dodaj ją do ziemniaków.
Do masy wbij jajko, dodaj sól, pieprz i kaszkę kukurydzianą. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Na patelnię wylej olej, a gdy będzie dobrze rozgrzany, połóż na nim porcje ciasta ukształtowane na okrągłe placki. Smaż przez około dwie lub trzy minuty, a gdy będą rumiane i chrupiące, przewróć je na drugą stronę. Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gdy placki są gotowe, można zabrać się za sos pieczarkowy. W tym celu należy umyć lub obrać pieczarki i pokroić je na plasterki. Posiekaj też mniejszą cebulę na drobno.
Do rozgrzanego rondelka wrzuć trochę masła, a gdy się roztopi, podsmaż na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dorzuć pieczarki. Smaż przez kilka minut i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy z pieczarek odparuje cała woda, wlej do rondelka śmietanę. Mieszaj cały czas, aby się nie zważyła. Gotuj sos przez około pięć minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.