Nic tak nie pasuje do atmosfery spotkań z bliskimi jak domowe, pachnące ciasto, które można przygotować w kilkanaście minut. To czekoladowe jest wyjątkowo udane - wilgotne, miękkie i idealnie słodkie. W artykule znajdziesz przepis na najlepsze ciasto czekoladowe krok po kroku, listę składników i wskazówki, dzięki którym unikniesz zakalca.
REKLAMA
Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska
Ciasto brownie - przepis. Niezawodne ciasto czekoladowe nie tylko na andrzejki
To ciasto czekoladowe to absolutny klasyk moich andrzejkowych spotkań i danie, które zachwyca wszystkich bez wyjątku. Najważniejsze jest to, iż przygotujesz je w kwadrans, a reszta robi się sama w piekarniku. Wystarczy przestrzegać kilku drobnych zasad, zwłaszcza krótkiego mieszania masy, dzięki czemu ciasto pozostaje puszyste i równo rośnie.
Składniki:
75 g masła
100 g gorzkiej czekolady (do 50% kakao)
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/2-3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa: 100 g gorzkiej czekolady + 20 g masła
Proste ciasto czekoladowe. Prosta metoda bez ryzyka zakalca
Przygotowanie tego deseru jest naprawdę szybkie, a cały sekret tkwi w odpowiedniej temperaturze składników. Jajka koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej, bo to one odpowiadają za równy wzrost ciasta.
Masło i czekoladę wystarczy rozpuścić w garnku, a potem połączyć z mlekiem. Następnie ubijamy jajka z cukrem, mieszamy je z suchymi składnikami i krótko łączymy z masą czekoladową. Ciasto pieczemy w 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół) przez 40-45 minut. Po 35 minutach możesz sprawdzić metodą patyczkiem, czy jest gotowe.
Polewa czekoladowa to nie wszystko. Kilka prostych zmian, które odmienią smak
To ciasto jest pyszne choćby bez wykończenia, ale warto pobawić się dodatkami, zwłaszcza na andrzejki. Najbardziej efektownie prezentuje się warstwa gładkiej, błyszczącej czekolady, która zastyga w idealną glazurę. jeżeli jednak wolisz mniej oczywiste rozwiązania, świetnie w tym temacie sprawdzą się także orzechy laskowe, migdały lub wiórki kokosowe. Dodaj do ciasta odrobinę wanilii lub szczyptę cynamonu, a będzie jeszcze bardziej jesienne.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.













