Znalazłam przepis z 1893 roku na placki cytrynowe. Poezja smaku

shareinfo.pl 7 godzin temu
fot. screen Youtube / Joy Victor

Przepis na pulchne i delikatne placki cytrynowe znalazłam w starej książce kucharskiej całkiem przypadkiem. Akurat miałam w domu niezbędne składniki, więc od razu zabrałam się do pracy. Było jej niewiele, a pyszne i aromatyczne placki podałam na kolację. Wszyscy bardzo je chwalili, a ja cieszę się, iż natrafiłam na ten przepis. Nikt nie wierzył, iż pochodzi on z przedwojennej książki kucharskiej. Polecam go każdemu.

Placki cytrynowe to pomysł na pożywne śniadanie, lunch, podwieczorek czy kolację. Składniki nie są wyszukane, a metoda przygotowania ciasta na placki nie sprawi żadnych trudności choćby amatorom. Ich sekret tkwi w nietypowym sposobie przyrządzenia. Najpierw naleśniki smaży się na patelni, a potem piecze w piekarniku. Na pewno zgodzisz się z tym, iż to dość udziwniony pomysł. Jednak daje fenomenalny efekt. Warto spróbować.

Przepis na naleśniki cytrynowe pochodzi z książki „Praktyczny Kucharz Warszawski”, wydanej w 1893 roku. Receptura jest niezwykle ciekawa, a składniki do jej przygotowania są proste i niedrogie. Zapowiada się prawdziwa uczta. Placuszki to smaczna alternatywa dla amerykańskich pancakes. Wypróbuj przepis na rewelacyjne staropolskie danie.

Przepis na placki cytrynowe

Składniki:
▫︎ 4-5 łyżki mąki pszennej,
▫︎ 2 jajka,
▫︎ 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
▫︎ trochę mleka lub śmietanki kremówki.

Do dekoracji:
▫︎ cukier puder,
▫︎ cytryna.

Sposób przygotowania:
Najpierw oddzielamy białka od żółtek, te drugie łączymy z mąką i niewielką ilością mleka na gęstą i gładką masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie przekładamy ją do masy i lekko mieszamy szpatułką.

Na patelni rozgrzewamy masło i pobieramy porcje ciasta łyżką, umieszczamy na patelni, tworząc małe okrągłe placki. Smażymy je, aż będę złociste od spodu, a z wierzchu się zetną.

Placuszki układamy bladą stroną do góry na formie pokrytej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C przez 5 minut. Potem wyjmujemy placki z piekarnika i polewamy sokiem z cytryny, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Sprawdź też przepis na naleśniki biszkoptowe.

Idź do oryginalnego materiału