
Można go przyrządzić na wiele sposobów i dzięki temu każdy może wybrać swój ulubiony wariant. Dzisiaj proponujemy sernik po hiszpańsku. Jego cały sekret tkwi w dwóch rodzajach sera – zamiast klasycznego twarogu używa się serka mascarpone i śmietankowego. Na etapie przyrządzania do masy trafia także ekstrakt wanilii i mąka pszenna. Taki skład pozwala uzyskać kremowe i jednocześnie puszyste ciasto, które przyjemne pachnie. Hiszpański sernik to duża konkurencja dla sernika nowojorskiego czy japońskiego. Spróbuj go koniecznie!
Oto swoisty hit wśród przepisów na sernik, który nie może umknąć twojej uwadze. Ciasto jest delikatne, kremowe i zarazem puszyste, smakuje sto razy lepiej niż wypieki z restauracji czy cukierni. Bardzo prosty przepis na sernik hiszpański warto znać, bo jest przecudny i przepyszny. Zrobi szał na każdym przyjęciu rodzinnym czy innej imprezie.
Przepis na sernik hiszpański
Składniki:
» 5 jajek
» 250 g mascarpone
» 500 g serka śmietankowego
» 300 g śmietanki 30%
» trochę ekstraktu z wanilii
» 150 g cukru
» 40 g mąki pszennej tortowej
Wykonanie:
Oba serki (mascarpone i śmietankowy) przekładamy do sporego naczynia i ubijamy mikserem na średniej mocy, aż uzyskamy gładką masę. Wsypujemy etapami cukier i ponownie mieszamy. Po trochu dodajemy kremówkę, znów ucieramy na jednolitą masę, ale nie za długo.
W tym momencie wzbogacamy serki o wanilię. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do okrągłej formy (średnica ok. 20 cm) wyłożonej pergaminem – powinien on wystawać ok. 4-5 cm ponad blachę.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200℃ i pieczemy przez 40-45 minut. Sernik musi się zarumienić z wierzchu, a wnętrze pozostać w miarę luźne. Uchylamy drzwiczki i studzimy go. Późnej wkładamy do chłodziarki na całą noc.