Zazwyczaj staramy się, aby ciasto drożdżowe było odpowiednio wyrośnięte i puszyste. Tym razem skupimy się jednak na zachowaniu jego wilgotności. Ten wypiek pozostanie mięciutki przez cały tydzień, jeżeli dodamy do niego...twaróg, ale nie tylko. Znaczenie mają również inne szczegóły.
Twaróg na zachowanie miękkości i wilgotności ciasta drożdżowego
Twaróg dodany do ciasta drożdżowego zadziała dosłownie jak "nawilżacz". Sprawi, iż wypiek wyjdzie miękki, wilgotny i nie będzie się kruszył. Ten składnik należy dodać po wyrośnięciu masy.
Wypiek zostanie zatem wzbogacony o dodatkową porcję białka w postaci twarogu. Z kolei masło możemy zastąpić skyrem waniliowym, dzięki czemu ciasto wyjdzie wilgotniejsze i bardziej puszyste.
W zachowaniu miękkości i wilgotności oprócz dodatku sera twarogowego bardzo istotny jest odpowiedni sposób przechowywania ciasta drożdżowego. Po upieczeniu ostudzony wypiek owijamy folią albo chowamy do pojemnika, który wkładamy do lodówki.
Niektórzy przechowują to ciasto owinięte bawełnianą ściereczką. Wówczas musi leżeć w chłodnym miejscu. Taki wypiek ma szansę, żeby zachować swoją świeżość do tygodnia.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jabłecznik bez pieczenia - szybki i prosty przepis
Składniki na ciasto drożdżowe z twarogiem
Składniki na ciasto drożdżowe podzieliliśmy na trzy części. Musimy zrobić rozczyn i dopiero później samo ciasto. W tym przepisie jest także kruszonka.
Składniki na rozczyn:
- 220 ml mleka;
- 40 g świeżych drożdży;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżki mąki.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej;
- 200 g twarogu chudego;
- 100 g cukru;
- 80 g skyra waniliowego;
- 1 jajko.
Składniki na kruszonkę:
- 70 g mąki pszennej;
- 50 g cukru;
- 50 g zimnego masła.
Przepis na ciasto drożdżowe z twarogiem
Żeby zrobić ciasto drożdżowe z twarogiem, na początek przygotowujemy rozczyn, a więc podgrzewamy mleko w rondelku do momentu, aż będzie letnie. Następnie dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Musi powstać piana.
W międzyczasie do miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier. Dorzucamy też skyr i roztrzepane jajko. Potem dodajemy zaczyn i zaczynamy wyrabiać masę tak, żeby zrobiła się miękka, elastyczna, nielepiąca do rąk. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Po tym czasie do masy dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg. Całość mieszamy do momentu połączenia składników.
Masę przekładamy do keksówki i odstawiamy ją na kilka minut. W tym czasie robimy kruszonkę: zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do niego mąkę i cukier. Ugniatamy wszystko palcami tak, żeby powstały okruchy. Posypujemy nimi ciasto drożdżowe.
Na koniec wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez około 45 minut.
Zobacz też:
Śledzie wychodzą twarde i gorzkie? Znajoma kucharka tłumaczy, gdzie leży błąd
Więcej nie posolisz ziemniaków. Wypróbuj tę mieszankę, a się w niej zakochasz
Gotujesz owsiankę w ten sposób? Nieświadomie pozbawiasz ją wszystkich witamin