Zmagania młodych kucharzy pod okiem najlepszych szefów kuchni

wroclawskiportal.pl 2 tygodni temu

Co można wyczarować ze zwykłej polędwiczki i brukselki, aby zachwycić gwiazdy kulinarnego świata, takie jak Robert Sowa czy Karol Okrasa? Takie zadanie stanęło przed uczniami szkół gastronomicznych z Dolnego Śląska, którzy wzięli w piątek udział w X edycji Wrocławskiego Kulinarnego Rajdu Młodych Mistrzów. Wydarzenie wpisuje się w strategię budowania przez Wrocław marki miasta przyjaznego dla świata gastronomii.

Nadchodzi nowe pokolenie kucharzy

Młodzi adepci sztuki kulinarnej z dolnośląskich szkół gastronomicznych zmierzyli się dziś w X edycji Wrocławskiego Kulinarnego Rajdu Młodych Mistrzów, która odbyła się w Haston City Hotel. 12 dwuosobowych drużyn przygotowywało danie konkursowe – polędwiczkę – na oczach jurorów i ponad 400 widzów.

– Jako miasto wspieramy wszystkie działania, które służą rozwojowi młodych, a do takich niewątpliwie należy to wydarzenie. Ambicja, odwaga i kreatywność uczestników dzisiejszych zmagań są godne podziwu – podsumowała Magdalena Wdowiak-Urbańczyk, dyrektorka Departamentu Spraw Społecznych.

Wydarzenie każdego roku cieszy się dużym zainteresowaniem młodych kucharzy, dla których decydująca jest możliwość spotkania z najlepszymi szefami kuchni w Polce. Tym razem byli to między innymi Robert Sowa i Karol Okrasa.

– Zawód kucharza jest piękny, praca satysfakcjonująca, inspirująca w kontekście artystycznym, bo kucharz to indywidualny twórca. Tylko do tego trzeba mieć też warsztat – trzeba się uczyć, uczyć, uczyć – podkreślał wagę kształcenia zawodowego kucharzy Przemysław Paweł Szatkowski z Fundacji „Polskie Hotele Niezależne”.

W ciągu dnia trwała rywalizacja. Wieczorem zostaną ogłoszone wyniki – podczas uroczystej gali. Zwycięska drużyna otrzyma zaproszenie do prestiżowego konkursu Trophee Mille.

Wrocław – miasto pełne smaków

Konkurs dla młodych kucharzy odbywa się równolegle z XIII Wrocławskim Kulinarnym Rajdem Mistrzów – wydarzeniem kierowanym do profesjonalistów. Oba wydarzenia promują stolicę Dolnego Śląska jako miejsce przyjazne dla świata gastronomii. W mieście działa ponad 1000 punktów gastronomicznych, w tym ponad 100 restauracji w samym Rynku i 400 na Starym Mieście!

Warto przypomnieć, iż w czerwcu 2025 r. Wrocław oficjalnie dołączył do prestiżowego Przewodnika Michelin, wprowadzając do niego 22 restauracje.

Obecność Wrocławia w Przewodniku Michelin to dowód, iż nasza gościnność, kreatywność i otwartość znajdują odbicie również na talerzach. To wielki dzień dla wrocławskiej gastronomii i całego miasta, które nie boi się sięgać po najwyższe standardy – także w smaku – mówił wtedy Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia.

Trzy wrocławskie lokale – BABA, IDA Kuchnia i wino oraz Tarasowa – otrzymały z kolei wyróżnienie Bib Gourmand (dla restauracji mających najlepszy stosunek jakości do ceny).

Wrocław rozwija markę gastronomiczną także poprzez organizację wydarzeń takich jak prestiżowy konkurs dla szefów kuchni „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” czy „Akademia Gastro” – cykl szkoleń dla osób, które chcą rozpocząć działalność w branży.

Idź do oryginalnego materiału