Ziemniaki zawierają groźną truciznę. Sprawdź, czy twoje nadają się do jedzenia

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zielone ziemniaki zawierają trującą solaninę - Pyszności; Fot. Adobe Stock


Zielone ziemniaki to częsty widok – bywa nawet, iż pojawiają się na straganach i w sklepach spożywczych. Niemniej jednak, wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż ich spożywanie może być szkodliwe dla zdrowia. Niektórzy pozbywają się zielonych części bulw, np. grubo je obierając i zjadają miąższ. Czy to aby na pewno bezpieczna praktyka?

Zielony kolor ziemniaka powinien wzbudzać podejrzenie. jeżeli w całości zmienił barwę, nadaje się tylko do kosza. A co z takim, który jest jedynie „muśnięty” zielonym kolorem? Czy wystarczy go obrać i wykroić podejrzane fragmenty? Tak naprawdę za zielony kolor odpowiada niegroźny chlorofil. Obecność chlorofilu natomiast mówi o tym, iż w warzywie doszło do fotosyntezy, a jej skutkiem ubocznym jest toksyczna dla naszych organizmów substancja.

Dlaczego ziemniak zielenieje?

Zielony kolor ziemniaków nie ma związku z gatunkiem warzywa. Za takie zabarwienie skórki bądź miąższu ziemniaka odpowiada chlorofil, czyli zielony pigment. Jest on niezbędny do przeprowadzania fotosyntezy, do której niezbędna jest energia słoneczna. Chlorofil nie jest szkodliwy, w rzeczywistości znajduje się w wielu innych produktach roślinnych. Jednak jest też potwierdzeniem, iż w warzywie zaszła fotosynteza, której produktem ubocznym jest toksyczna substancja o nazwie solanina.

Solaninę razem z chakoniną zalicza się do glikoalkaloidów, występujących w bulwach ziemniaka. To organiczne związki chemiczne, które mają chronić roślinę przed szkodnikami i chorobami. Związki te są jednak niebezpieczne dla ludzi, a szczególnie dla dzieci. Zielona barwa jest wynikiem ekspozycji bulw na promienie słoneczne, dlatego kupując ziemniaki, włóżmy je do ciemnej reklamówki, która nieco blokuje dostęp do światła. Warto również składować ziemniaki z tyłu szafki, w ciemności i z dala od ciepła.

Zielone ziemniaki zawierają trującą solaninę – Pyszności; Fot. Adobe Stock

Czy można jeść zielone ziemniaki?

Solanina jest trująca w dużych ilościach i może powodować negatywne skutki zdrowotne: bóle brzucha, nudności, biegunkę, bóle głowy, problemy z oddychaniem, a choćby w skrajnych przypadkach – utratę przytomności. Dla człowieka toksyczna dawka solaniny wynosi ok. 3-6 mg na kg masy ciała. Ponadto, solanina może gromadzić się w sercu, nerkach i wątrobie.

Kiedy cały ziemniak jest zazieleniony, nie należy go spożywać. Wątpliwości pojawiają się zazwyczaj, kiedy tylko skórka przybrała zieloną barwę. Jedni uważają, iż wystarczy tak obrać ziemniaka, by wykroić z niego zielone fragmenty. Problemem jest jednak to, iż choćby jeżeli wydaje się nam, iż pozbyliśmy się podejrzanych części bulwy, solanina przez cały czas może się w niej znajdować. Ponadto, gotowanie czy pieczenie takiego ziemniaka nie pozwoli na pozbycie się trucizny.

Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie w rozmowie z portalem Medycyna Praktyczna wskazała, iż nie powinno się spożywać zielonych ziemniaków, tłumacząc, iż choćby jeżeli pozbędziemy się zielonych części bulwy, to solanina pozostanie.

Zobacz także nasz przepis na faszerowane ziemniaki z piekarnika – prosty a zarazem przepyszny dodatek do obiadu:

Idź do oryginalnego materiału